Στρατοδικείο στο Κάιρο καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών τον καθένα δύο Κόπτες το θρήσκευμα πολίτες, επειδή αποπειράθηκαν να μετατρέψουν ένα εργοστάσιο παραγωγής ρουχισμού σε ένα μη-εγκεκριμένο από τις αρχές χώρο λατρείας, αλλά και επειδή κατείχαν οπλισμό και προέβησαν σε πράξεις βίας, δήλωσε σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου μία δικαστική πηγή.

Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων ανακοίνωσαν ότι, ασκούν έφεση κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης.

Η σύλληψη των καταδικασθέντων έγινε την 18η Μαΐου φέτος, ενώ εκδηλώνονταν φονικές συγκρούσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Κοπτών –στη συνοικία Αϊν Σαμς στο Κάιρο.

Οι Κόπτες, οι Χριστιανοί της Αιγύπτου, φθάνουν σήμερα περίπου στο 10% του συνολικού πληθυσμού της βορειο-αφρικανικής χώρας, όμως ζουν καθημερινά μέσα σε μία κοινωνία στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία της μουσουλμανική.

Η αιγυπτιακή νομοθεσία επιτάσσει, να προϋπάρχει η προεδρική έγκριση της οικοδόμησης ενός ναού.

Στην πράξη, η έγκριση αυτή εξουσιοδοτείται στους κατά τόπους Κυβερνήτες, που συμβουλεύονται πάντοτε την αστυνομία, θέλοντας να ενημερωθούν, πόσο ο νέος ναός μπορεί να προκαλέσει την οργή των Μουσουλμάνων.

Όμως, η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση, μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, έχει υποσχεθεί να τροποποιήσει –επί το επιεικέστερο — τον συγκεκριμένο νόμο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.