Όλοι όσοι βοήθησαν τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς να διαφεύγει για 16 χρόνια θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, δήλωσε σήμερα ο σέρβος εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς.

«Θα συνεχίσουμε να δικάζουμε όλους αυτούς που βοήθησαν τον Μλάντιτς και άλλους φυγόδικους να διαφεύγουν», σημείωσε.

«Κρύβοντας τον Μλάντιτς, προκάλεσαν ανεπανόρθωτο κακό στη χώρα αυτή», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι είναι «σοβαρό έγκλημα» να κρύβεις ανθρώπους στους οποίους έχει απαγγείλει κατηγορίες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η στενή παρακολούθηση ανθρώπων, που ήταν ύποπτοι ότι βοηθούσαν τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου, και μελών της οικογένειάς του ήταν που οδήγησε στη σύλληψη του Μλάντιτς έπειτα από 16 χρόνια αποτυχημένων ερευνών, δήλωσε παράλληλα σήμερα σέρβος αξιωματούχος που πρόσκειται στην υπόθεση της σύλληψης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι αξιωματούχοι της ασφάλειας που παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες αυτών που ήταν ύποπτοι ότι βοηθούσαν τον Μλάντιτς βρήκαν πριν από μερικές εβδομάδες ποιά μέλη της οικογένειάς του τον βοήθησαν να παραμείνει κρυμμένος, προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Μλάντιτς συνελήφθη την Πέμπτη σε αγροικία που ανήκε σε έναν ξάδελφο του έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες 16 ετών για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόριτς Τάντιτς δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το France 24 ότι ο Μλάντιτς δεν χρησιμοποιείται ως ένα αντάλλαγμα για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

«Κλείσαμε το κεφάλαιο αυτό με τον Ράτκο Μλάντιτς για εμάς τους ίδιους και όχι για να τον χρησιμοποιήσουμε ως ένα κάποιο αντάλλαγμα, σημείωσε ο σέρβος πρόεδρος στη συνέντευξη αυτή που παραχώρησε χθες το βράδυ και μεταδόθηκε σήμερα.

Η σύλληψη του Μλάντιτς και οι πρόσφατες επισκέψεις αξιωματούχων της ΕΕ στο Βελιγράδι είναι πράγματι μόνο μια σύμπτωση, σημείωσε.

Αν η σύλληψη του Μλάντιτς είχε οργανωθεί γι’αυτόν το σκοπό, θα γινόταν μερικές ημέρες πριν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας, η οποία προβλέπεται να ληφθεί τον Οκτώβριο.

Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε σήμερα ότι μετά τη σύλληψη του Μλάντιτς έχει ενισχυθεί η ασφάλεια γύρω από τους κύριους θεσμούς στη χώρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι «σταθερή».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.