Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ολοκλήρωσε τη τετραήμερη επίσκεψή της στην Κίνα. Η Μέρκελ είχε συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου κι υπέγραψε διμερείς συμφωνίες στα πεδία του εμπορίου, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Συνοδευόμενη από τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο επισκέφθηκε γερμανικές και κινεζικές επιχειρήσεις και χαρακτήρισε το εργοστάσιο της Siemens ένδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών και των προοπτικών που υπάρχουν.

Γερμανοί και κινέζοι επιχειρηματίες επέκριναν τις συνθήκες στις αγορές των δύο χωρών. Οι Γερμανοί στάθηκαν στην περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές που έχουν οι ξένες εταιρίες στην Κίνα, ενώ οι κινέζοι επιχειρηματίες στους αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά την έκδοση βίζας για κινέζους υπηκόους που εφαρμόζει το Βερολίνο.

Η Μέρκελ «έκλεισε» 10 συμφωνίες, ανάμεσά τους και μια για την δημιουργία ενός ταμείου 124 εκατ. ευρώ για την ενθάρρυνση της μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την εξοικονόμηση ενέργειας από τις Κινεζικές εταιρίες.

Επιπλέον, Πεκίνο και Βερολίνο συνυπέγραψαν ένα ανακοινωθέν 28 σημείων καλώντας να υπάρξει στενότερη συνεργασία σε πολιτικά θέματα, ειδικά τις προσπάθειες πρόληψης της κλιματικής αλλαγής, στο επιχειρηματικό πεδίο, στον πολιτισμό αλλά και όσον αφορά κοινωνικά θέματα.