Ο ίδιος ο Αμίρι υποστήριζε πως απήχθη από αμερικανικές μυστικές
υπηρεσίες. Ωστόσο η εφημερίδα «New York Times» γράφει σήμερα πως ήταν
επί χρόνια πληροφοριοδότης της CIA στο Ιράν.

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα γράφει πως ο Σαχράμ Αμίρι έδωσε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λεπτομερείς πληροφορίες για το πως ένα πανεπιστήμιο στην Τεχεράνη εξελίχθηκε σε κέντρο των προσπαθειών του Ιράν για την απόκτηση πυρηνικής τεχνογνωσίας.

Μάλιστα υποστηρίζεται πως ο Ιρανός επιστήμονας ήταν μία από τις πηγές στις οποίες βασίστηκε η έκθεση με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής αντικατασκοπείας, που δημοσιεύθηκε το 2007, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις προσπάθειες της χώρας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Αμίρι επέστρεψε χθες στην Τεχεράνη, όπου υποστήριξε ότι δέχτηκε πιέσεις να πει ψέματα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Ουάσινγκτον αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τα όσα ισχυρίζεται ο Ιρανός για την απαγωγή του και επιμένει ότι ήταν ελεύθερος για όσο διάστημα διέμενε στις ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στους New York Times ότι κάποια στιγμή κι ενώ εργαζόταν ως πληροφοριοδότης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Αμίρι επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, όπου η CIA τον προσέγγισε με στόχο να τον απομακρύνει από το Ιράν. Ο Αμίρι τελικά μετέβη στις ΗΠΑ και διέμενε στην Αριζόνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα , είναι αδιευκρίνιστο εάν στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, ο Ιρανός επιχείρησε να φέρει κοντά του τη σύζυγο και το γιό τους.