Τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής και των χωρών του Αραβικού κόσμου, με τα δημοκρατικά κινήματα και τις ανατροπές καθεστώτων που ηγεμόνευαν επί δεκαετίες, θα εξετάσουν την επόμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Κίνα. Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, Αμερικανός αξιωματούχος, οι συζητήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο του Αμερικανό-Κινεζικού Στρατηγικού και Οικονομικού Διαλόγου, που συνέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ και περιμένουν με ενδιαφέρον να ενημερωθούν από τους στρατηγικούς τους εταίρους, πως αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν το εσωτερικό της Κίνας.

«Αυτή θα είναι πραγματικά η πρώτη φορά που ο Διάλογος θα διεξαχθεί σε πραγματικά υψηλό επίπεδο, από τότε που οι εξελίξεις σάρωσαν το χώρο της Μέσης Ανατολής», τόνισε το στέλεχος της αντιπροσωπίας των ΗΠΑ, στη σύνοδο.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ακούσουμε αυτά που οι Κινέζοι συνομιλητές και φίλοι έχουν να μας πουν σχετικά με το τι πραγματικά έχει διαμειφθεί εκεί και ποιες είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις, στο εσωτερικό της δικής τους κοινωνίας», υπογράμμισε ο Αμερικανός επίσημος.

Δεν παρέλειψε πάντως να προϊδεάσει για το κλίμα του διμερούς διαλόγου, εκφράζοντας την ευαρέσκεια της Αμερικανικής κυβέρνησης από την ανακοίνωση συμπαράστασης και υποστήριξης που έσπευσε να εκδώσει το Πεκίνο για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Πακιστάν, που οδήγησε στην εξόντωση του ιδρυτή και ηγέτη της Αλ Κάϊντα, Οσάμα μπιν Λάντεν.