Τριάντα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ ανακοίνωσαν σήμερα ότι παραιτούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές που ακολουθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Συρία, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Οι πρακτικές των υπηρεσιών ασφαλείας απέναντι στους άοπλους πολίτες της Μπανιάς και των γειτονικών χωριών, ιδίως της Μπάιντα, είναι αντίθετες σε κάθε ανθρώπινη αξία και στα συνθήματα του κόμματος Μπάαθ», αναφέρουν οι υπογράφοντες το κείμενο, που κατάγονται από την περιοχή της Μπανιάς.

Τα μέλη του Μπάαθ κάνουν λόγο για «έρευνες σε σπίτια, πυροβολισμούς με πραγματικές σφαίρες εναντίον ανθρώπων, σπιτιών, τζαμιών και εκκλησιών». Καταγγέλλουν επίσης τις “επιθέσεις” εναντίον κατοίκων της Μπάιντα και τη συμπεριφορά των ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας και των Σαμπίχα (υποστηρικτές του καθεστώτος) «που προκαλεί αισθήματα εχθρότητας μεταξύ των κατοίκων της χώρας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα από τα Ηνωμένα Έθνη για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία. Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού στην επόμενη σύνοδό της.

Μιλώντας στις επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας του κοινοβουλίου, ο Φρατίνι υπογράμμισε ότι ο πρεσβευτής της Συρίας στη Ρώμη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις στο πλαίσιο της διπλωματικής δράσης που έχουν αναλάβει η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ισπανία.