Γνώριζε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα πως ο αρχηγός της αστυνομίας ήταν διεφθαρμένος, όταν τον διόρισε; Ναι, αναφέρει διπλωματικό τηλεγράφημα των ΗΠΑ  που δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα WikiLeaks και τώρα η κυβέρνηση της χώρας ζητεί την αποχώρηση της Αμερικανίδας πρεσβευτή στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού «αποφάσισε να θεωρήσει ανεπιθύμητο πρόσωπο αυτή την κυρία και ζητήσαμε να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Ρικάρδο Πατίνιο, αναφερόμενος στην πρεσβευτή των ΗΠΑ Χέδερ Χότζες.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού διευκρίνισε ότι έχει ήδη ενημερωθεί για την πρόθεσή αυτή της κυβέρνησης ο Αρτούρο Βαλενσουέλα, αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική.

Στην Ουάσινγκτον το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση «αδικαιολόγητη» καθώς η η Χότζες είναι «από τις πιο έμπειρες και ταλαντούχες».

Στο τηλεγράφημα, που έχει ημερομηνία του 2009, η πρεσβευτής δηλώνει ότι ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα διόρισε ως διοικητή της αστυνομίας έναν άνδρα, τον στρατηγό Χάιμε Ουρτάδο, που είναι διαβόητος, σύμφωνα με τη Χότζες, για το πόσο διεφθαρμένος είναι. Δηλώνει επίσης ότι ο πρόεδρος Κορέα «γνώριζε» τη δράση του.