Την ανάγκη ανάπτυξης μιας νέας εταιρικής σχέσης με την περιοχή υπογραμμίζουν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες στο κεφάλαιο του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη Λιβύη και τις νότιες γειτονικές χώρες.

Η Σύνοδος Κορυφής απευθύνει μάλιστα έκκληση για ταχεία πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς:

-Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα επιταχύνουν την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν.

-Η ΕΕ θα συνεχίσει το διάλογο με τις χώρες της περιοχής για οικονομική και τεχνική υποστήριξη, ώστε να βελτιωθεί ο έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων αλλά και για μέτρα σχετικά με τη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει τον Ιούνιο το θέμα των δυνατοτήτων της ΕΕ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

-Τον Ιούνιο του 2011 θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τον κανονισμό που διέπει τις δυνατότητες της Frontex. Στο μεσοδιάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει πρόσθετους πόρους για την υποστήριξη της επιχείρησης «Ερμής 2011».

-Η οροφή των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις μεσογειακές χώρες που αναλαμβάνουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αυξηθεί κατά 1 δις. ευρώ.

-Θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι εργασίες σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, ώστε να επεκταθούν οι δραστηριότητες της ΕΤΕ στη νότια περιοχή.

-Οι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη θα πρέπει να εξετάσουν την επέκταση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στις νότιες γειτονικές χώρες.

-Οι προτάσεις για πανευρωπαϊκούς κανόνες καταγωγής θα πρέπει να υιοθετηθούν χωρίς καθυστέρηση.