Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε σήμερα, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ευνοεί τις αγορές από επενδυτές που τον θεωρούν ως ασφαλές καταφύγιο.

Η τρέχουσα τιμή του χρυσού αυξήθηκε το πρωί κατά 0,6% και διαμορφώθηκε στα 1.427,8 δολάρια ανά ουγγιά. «Προφανώς, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τη σημαντική εξασθένηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, βοηθούν στην ώθηση του χρυσού», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters στέλεχος επενδυτικής εταιρίας, προσθέτοντας ότι «αν το δολάριο παραμείνει αδύναμο και υπάρξει περαιτέρω αναστάτωση στη Μέση Ανατολή, είναι λογική η πιθανότητα ότι ο χρυσός θα δοκιμάσει να φτάσει σε νέο επίπεδο – ρεκόρ». Σημειώνεται ότι η τιμή-ρεκόρ του χρυσού είναι 1.444,4 δολάρια ανά ουγγιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο επικαλείται τηλεγραφήματα Αμερικανών διπλωματών που διέρρευσαν στο Wikileaks, το Ιράν έχει αγοράσει μεγάλες ποσότητες χρυσού για να περιορίσει την έκθεσή του σε δολάρια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Άντριου Μπέιλι είπε σε Αμερικανό αξιωματούχο ότι η Κεντρική Τράπεζα παρατήρησε «σημαντικές κινήσεις για αγορά χρυσού από το Ιράν», προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μία προσπάθεια της χώρας να προστατεύσει τα διαθέσιμά της από τον κίνδυνο κατάσχεσης».

Παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι το Ιράν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού την τελευταία δεκαετία, μετά την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία και ότι είναι μεταξύ των 20 χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού, τα οποία εκτιμώνται σε πάνω από 300 τόνους. Πέρυσι – για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια – οι κεντρικές τράπεζες στο σύνολό τους αγόρασαν περισσότερο χρυσό από αυτόν που πούλησαν, ενισχύοντας την άνοδο του χρυσού σε ιστορικό επίπεδο – ρεκόρ.