Εντολή για κατάπαυση του πυρός έδωσαν σε όλες τις μονάδες τους οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στρατιωτικός εκπρόσωπος ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς, η λαϊκή σοσιαλιστική ηγεσία της Λιβύης, συστήνουμε στις ένοπλες δυνάμεις να ανακοινώσουν την άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες και να καλέσουν όλες τις μεγάλες και μικρές πόλεις και φυλές να συμμετάσχουν στην ιστορική ειρηνική πορεία που θα αρχίσει από την Τρίπολη με όλα τα μέσα μεταφοράς προς τη Βεγγάζη»

Κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση των επιχειρήσεων, τα αεροπορικά πυρά φαίνονται και ακούγονται πολύ κοντά στην κατοικία του Μουαμάρ Καντάφι. Στις αεροπορικές επιχειρήσεις συμμετέχουν αυτή τη στιγμή και τα τέσσερα αεροσκάφη από το Κατάρ.

Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία και Καναδάς στέλνουν και εκείνοι τις δυνάμεις τους για να συμμετάσχουν στη συνέχιση των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε απόφαση για το ποιος θα είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δυσκολίες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης επικεντρώνονται στην οριστικοποίηση της τελικής φάσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού της συμμαχίας που αφορά το εμπάργκο στα όπλα και την επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

Πάντως έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν τίθεται θέμα άμεσης ανάληψης δράσης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Η Τουρκία έχει ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες επανεξέταση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και θέτει θέμα με τις ανθρώπινες απώλειες που θα υπάρξουν. Καθιστά λοιπόν σαφές η Τουρκία ότι διαφωνεί με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού γιατί αυτό ισοδυναμεί με βομβαρδισμό επί λιβυκού εδάφους.