Μάχη με το χρόνο δίνουν οι ιάπωνες μηχανικοί για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, δήλωσε πριν από λίγο από το Τόκιο ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.

«Η ψύξη είναι εξαιρετικά σημαντική, επίσης πιστεύω ότι δίνεται μια μάχη με το χρόνο», δήλωσε ο Αμάνο μετά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν. «Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ να μετάσχει στις προσπάθειες για να αντιμετώπιση της κατάστασης», πρόσθεσε ο Αμάνο.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα αρχίσει τις μετρήσεις για το επίπεδο της ραδιενέργειας στο Τόκιο απόψε ώστε να ενημερωθεί και να καθησυχαστεί ο πληθυσμός.

Παράλληλα η Ιαπωνία αύξησε σε 5 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 από 4 της επτάβαθμης κλίμακας, την ώρα που επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πραγματοποιούν έλεγχο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί σήμερα απόγευμα στην Ιαπωνία αλλά η επιχείρηση σημειώνει «πρόοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.