Ο πρόεδρος της νΝότιας Κορέας, Λι Μιούνγκ-μπακ, δήλωσε σήμερα ότι η Σεούλ είναι έτοιμη για έναν ανοιχτό διάλογο με τη βόρεια Κορέα σε οποιαδήποτε  χρονική στιγμή, μετέδωσε το πρακτορείο της Νότιας Κορέας Yonhap.

Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα της νότιας Κορέας να αναλάβει η Πιονγκγιάνγκ την ευθύνη για τα θερμά επεισόδια κατά τα οποία σκοτώθηκαν 50 Νοτιοκορεάτες μέσα στο 2010.

Ο Λι προέβη σε αυτή τη δήλωση στη διάρκεια ομιλίας του για τον εορτασμό της 92ης επετείου από την κορεατική εξέγερση κατά την ιαπωνικής κατοχής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσουμε ένα νέο μέλλον στην κορεατική χερσόνησο», είπε ο Λι.

Η συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου δεν κατέληξε σε συμφωνία για τη διεξαγωγή συνομιλιών σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο, καθώς η Βόρεια Κορέα απέρριψε το αίτημα της Νότιας να θέσει την ευθύνη για τις συγκρούσεις στην ατζέντα των συνομιλιών.

Η Σεούλ κατηγορεί τη βόρεια Κορέα ότι ευθύνεται για τη βύθιση μίας φρεγάτας της τον περασμένο Μάρτιο που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 ναύτες, αλλά η Πιονγκγιάνγκ αρνείται κάθε ανάμειξη. Επίσης θεωρεί τη βόρεια Κορέα υπεύθυνη για τον βομβαρδισμό τον Νοέμβριο του νοτιοκορεατικού νησιού Γεονπιεόνγκ κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις Κορεάτες, ενώ η βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι δεν άνοιξε πυρ πρώτη.

Στην ομιλία του, ο Λι κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επιλέξει το δρόμο της γνήσιας συμφιλίωσης και της συνεργασίας αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα επεισόδια, μετέδωσε το Yonhap.