Το Ισραήλ μπορεί να επιτέθηκε στο Ιράν για να εξαλείψει τις πιθανότητες να δημιουργήσει πυρηνικό όπλο, ωστόσο η Τεχεράνη πρόλαβε να κρύψει το ουράνιο, το υλικό που χρειάζεται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος διακινούνταν πληροφορίες ότι το Ιράν μετακινούσε το ουράνιο -και εμπλουτισμένες ποσότητες- από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, ενώ λίγο πριν την αμερικανική επίθεση κυκλοφόρησαν δορυφορικές φωτογραφίες που επιβεβαίωναν τις αναφορές.

Διάφοροι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ανησυχία, όπως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς που δήλωσε: «Πιστεύω ότι το ουράνιο είναι θαμμένο στις εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν… Στόχος μας ήταν να σταματήσουμε τον εμπλουτισμό και να εξαλείψουμε την ικανότητά τους να μετατρέψουν το ουράνιο σε πυρηνικό όπλο».

Δορυφορική φωτογραφία από την πυρηνική εγκατάσταση Fordow. Οι Ιρανοί μετακίνησαν το ουράνιο λίγες ώρες πριν το αμερικανικό χτύπημα

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το μέρος που βρίσκεται το ουράνιο, ενώ ακόμη και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δηλώνουν άγνοια και έντονο προβληματισμό. Η New York Post επικοινωνώντας με ειδικούς, πολιτικούς και αξιωματούχους έγραψε ότι υπάρχουν τρία σενάρια και ένας εφιάλτης για την τύχη του υλικού που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι οι Ιρανοί ποτέ δεν απομάκρυναν όλο το ουράνιο ή σημαντική ποσότητα, με αποτέλεσμα να φυλάσσεται πολλά μέτρα κάτω από τη Γη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις που βομβαρδίστηκαν. Το δεύτερο αναφέρει πως το καύσιμο «εγκλωβίστηκε» κάτω από το έδαφος, δηλαδή είναι αδύνατη η πρόσβαση των επιστημόνων, επειδή χτυπήθηκαν οι εγκαταστάσεις και εμποδίζεται η πρόσβαση από τις καταστροφές.

Απάντηση στα δύο παραπάνω σενάρια μπορεί να δώσει μόνο ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) που επιβλέπει τις πυρηνικές ιρανικές εγκαταστάσεις και συνομιλεί με τη Δύση.

Το τρίτο σενάριο είναι να μετέφερε το ουράνιο σε συμμαχικές χώρες, όπως στη Ρωσία, την Κίνα ή τη Βόρεια Κορέα, ώστε να το κρύψει μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος. «Νομίζω ότι η ανησυχία είναι ότι το Ιράν θα μπορούσε να συμφωνήσει να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ιρανικό έδαφος, αλλά στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει κρυφά αυτό το ουράνιο για να προωθήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ίσως, αποθηκεύσουν εμπλουτισμένο ουράνιο στη Βόρεια Κορέα, την Κίνα ή τη Ρωσία και στο μέλλον αυτές οι χώρες βοηθήσουν το Ιράν να αναστήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα», δήλωσε ο Χάρλει Λίπμαν, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

Δορυφορική φωτογραφία από την ιρανική πυρηνική εγκατάσταση στο Ισφαχάν

Υπάρχει και ένας εφιάλτης όμως, που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αλλά δεν αποκλείεται. Σύμφωνα με όσους μίλησαν στη New York Post, το Ιράν μπορεί να έδωσε το ουράνιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις για το χρησιμοποιήσουν αυτές. Σε μια τέτοια περίπτωση η κατασκευή πυρηνικής βόμβας από τρομοκράτες θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά θα ανακάτευε την τράπουλα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφαλείας.

Οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να πουλήσουν το ουράνιο, να το χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί ή και να το χρησιμοποιήσουν είτε στην κατασκευή όπλου, είτε για να μολύνουν περιοχές.

«Οι Ιρανοί μετακίνησαν το ουράνιο και το πήγαν κάπου», δήλωσε με νόημα η Annika Ganzeveld, επικεφαλής της ομάδας για το Ιράν στο American Enterprise Institute’s Critical Threats Project.