Οι ισραηλινές επιθέσεις και οι στοχευμένες δολοφονίες έχουν αφήσει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν απομονωμένο, «χωρίς διέξοδο», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News, Μάικλ Κλαρκ.
Μιλώντας στην παρουσιάστρια, Λία Μπολέτο, ανέφερε ότι η ισραηλινή εκστρατεία βομβαρδισμών ήταν «πολύ μεθοδική ως προς όλους τους στόχους που είχαν θέσει».
Αυτό, σύμφωνα με τον Κλαρκ, έχει «απομονώσει τον Αλί Χαμενεΐ – δεν έχει σχεδόν κανέναν γύρω του».
«Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν σε ποιους βασίζεται και τους έχουν εξουδετερώσει σχεδόν όλους. Εκτός από τον γιο του και τον αναπληρωτή διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών, έχει γύρω του ελάχιστα άτομα που εμπιστεύεται», εξηγεί ο αναλυτής.
«Το Ισραήλ προσπαθεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην ιρανική ηγεσία», προσθέτει ο Κλαρκ, το οποίο ουσιαστικά είναι: «Δεν έχετε καμία διέξοδο. Χάνετε και θα χάσετε άσχημα, και όσο περισσότερο το καθυστερείτε, τόσο χειρότερα θα χάσει ο λαός σας».
Ωστόσο, ο αναλυτής ανέφερε ότι δεν είναι δεδομένο πως θα αναγκαστεί το Ιράν να υποχωρήσει.
Τέλος, ο Κλαρκ αναφέρθηκε και στο φαινομενικό αίσθημα στους κόλπους των Ισραηλινών ότι έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων, ότι μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν και να βομβαρδίζουν ό,τι θέλουν.
«Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το Ισραήλ», δήλωσε ο Κλαρκ.
Την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως δεν θα σκοτώσουν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν «προς το παρόν» και απαίτησε ιρανική παράδοση άνευ όρων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν πως ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, επιμένοντας ταυτόχρονα στο ότι η Ουάσιγκτον για την ώρα δεν εμπλέκεται στην ισραηλινή επίθεση.