Bloomberg: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πιθανό πλήγμα τις επόμενες ημέρες
Ισραήλ – Ιράν: Το 3ο liveblog των εξελίξεων – Το Ισραήλ και το Ιράν ανταλλάσσουν χτυπήματα καθώς ο Τραμπ ζυγίζει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση
Ενημερωθείτε για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, τις διεθνείς αντιδράσεις, τις δηλώσεις ηγετών και τις επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ
- Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε την Πέμπτη πως στον Ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ «δεν μπορεί να επιτραπεί πλέον η ύπαρξη» έπειτα από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Σορόκα στο βόρειο Ισραήλ, το οποίο χτυπήθηκε από πυραυλική επίθεση του Ιράν. Σε δηλώσεις του ο Ίσραελ Κάτζ ανέφερε πως: «Ο Χαμενεΐ έχει δηλώσει ανοιχτά πως θέλει το Ισραήλ να καταστραφεί - δίνει προσωπικά τις εντολές να χτυπηθούν νοσοκομεία. Θεωρεί τη διάλυση του κράτους του Ισραήλ στόχο του, σε τέτοιον άνθρωπο πδεν μπορεί να επιτραπεί η ύπαρξη».
- Μιλώντας από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο Σορόκα στο Μπερ Σεβά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ερωτήθη σχετικά με τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας: «Αυτή είναι απόφαση που πρέπει να πάρει ο πρόεδρος, όμως μπορώ να σας πω ότι βοηθούν ήδη πολύ, γιατί συμμετέχουν στην προστασία του ενάεριου χώρου του Ισραήλ».
- Τουλάχιστον 240 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα την Πέμπτη. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
- Το Ιράν φέρεται να εξετάζει το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ ώστε να πλήξει τους εχθρούς του, σύμφωνα με Ιρανό βουλευτή. Άλλος βουλευτής πάντως σημείωνε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο σε περίπτωση που θίγονται ζωτικά συμφέροντα του Ιράν.
- Σύμφωνα με το CBS, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έχει δώσει το πράσινο φως για το σχέδιο επίθεσης στο Φορντό. Μένει να αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα μπουν στον πόλεμο με το Ιράν στο πλευρό του Ισραήλ, κάτι που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Σοβαρές ζημιές προκάλεσε ο ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος που έπληξε τη Μπερσέμπα.
Ο πύραυλος χτύπησε ακριβώς έξω από πολυκατοικίες, βάζοντας φωτιά σε αρκετά αυτοκίνητα. Ζημιές προκλήθηκαν και στα κοντινά σπίτια.
Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς.
דיווחים על נפילה בדרום הארץ; מד"א: "לא התקבלו דיווחים על נפגעים"
— כאן חדשות (@kann_news) June 20, 2025
(צילום: תיעוד מבצעי מד"א) @ItayBlumental @Itsik_zuarets pic.twitter.com/wCf0B1aEaI
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ κατέβασαν το επίπεδο συναγερμού σε τομείς της χώρας, ενημερώνοντας πως οι πολίτες μπορούν να βγουν από τα καταφύγια, καθώς η απειλή εξαιτίας πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν πέρασε.
Λίγο νωρίτερα, ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ, ιδίως στο νότιο τμήμα της χώρας, που καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από έρημο.
Ένας ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος προσέκρουσε στη Μπερσέμπα, προκαλώντας ζημιές.
Οι γιατροί λένε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.
דיווח ראשוני על פגיעה ישירה באזור באר שבע pic.twitter.com/qmFcMs6UWn
— 🎗🇮🇱עדכוני מלחמה|N-A (@YMClc4EOS1GC97N) June 20, 2025
Σειρήνες ήχησαν στην Μπερσέμπα και σε γειτονικές πόλεις στο νότιο Ισραήλ, λόγω επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.
Οι IDF δηλώνουν ότι εντόπισαν την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.
Οι σειρήνες αναμένεται να ηχήσουν στο Ισραήλ τα επόμενα λεπτά, καθώς η αεράμυνα εργάζεται για την κατάρριψη των απειλών.
Οι πολίτες στις περιοχές όπου ηχούν οι σειρήνες έχουν οδηγίες να εισέλθουν σε καταφύγια και να παραμείνουν σε αυτά μέχρι νεωτέρας.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το Ιράν δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι ανώνυμους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η εκτίμηση παραμένει η ίδια με εκείνη που δημοσιοποίησε η Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο τον Μάρτιο.
Ενώ μια τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, το Ιράν έχει αναπτύξει αρκετά αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου για να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα, αν το θελήσει.
Το ισραηλινό ίδρυμα ασφαλείας έχει εντοπίσει ιρανικές προσπάθειες να στοχοθετήσει χώρους που συνδέονται με το Ισραήλ στο εξωτερικό, όπως διπλωματικές αποστολές ή τοποθεσίες όπου σταθμεύουν αεροπλάνα που ανήκουν σε ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες, αναφέρει το Κανάλι 12, χωρίς να αναφέρει πηγές.
Προκειμένου να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις, η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet διεξάγει εκτεταμένες επιχειρήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη, στέλνοντας επιπλέον προσωπικό στην ήπειρο.
Οι προσπάθειες του Ιράν έρχονται την ώρα που το Ισραήλ εργάζεται για τον επαναπατρισμό περίπου 100.000 πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης με το Ιράν την περασμένη εβδομάδα.
Οι IDF δηλώνουν ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία αναχαίτισε ιρανικό UAV που ενεργοποίησε σειρήνες στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας λίγο πριν από τις 3 π.μ.
Η Αυστραλία ανέστειλε τη λειτουργία της πρεσβείας της στην Τεχεράνη λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στο Ιράν και έχει δώσει εντολή για την αποχώρηση όλων των Αυστραλών αξιωματούχων, ανακοίνωσε η Υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ.
Σε δήλωσή της, ανέφερε ότι ο Αυστραλός πρέσβης στο Ιράν θα παραμείνει στην περιοχή για να υποστηρίξει την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση.
«Συνεχίζουμε τον σχεδιασμό για την υποστήριξη των Αυστραλών που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το Ιράν και παραμένουμε σε στενή επαφή με άλλες συμμαχικές χώρες», ανέφερε η Γουόνγκ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας θα αποστείλει προξενικό προσωπικό στο Αζερμπαϊτζάν, περιλαμβανομένων των συνοριακών σταθμών, προκειμένου να διευκολύνει την έξοδο των Αυστραλών πολιτών από το Ιράν.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι θα μεταβεί στη Γενεύη την Παρασκευή για συνομιλίες με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του, καθώς και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάγια Κάλλας και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, προκειμένου να προωθήσει μια διπλωματική λύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και ακολουθεί την επίσκεψη του Λάμι στην Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε – μετά τις συνομιλίες του στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο – ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί διπλωματική λύση με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύρραξη.
«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει επικίνδυνη. Είμαστε αποφασισμένοι ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Λάμι σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη βρετανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
«Συζητήσαμε για το πώς το Ιράν πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Υπάρχει ένα παράθυρο δύο εβδομάδων για την επίτευξη διπλωματικής λύσης», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ σχετικά με τις συνομιλίες του με τον Ρούμπιο και τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) συνέλαβε 16 «συνεργάτες των Σιωνιστών» στην επαρχία Λορεστάν του Ιράν, στο δυτικό Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης Fars Media του IRGC το πρωί της Παρασκευής.
Ο λογαριασμός του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ στην πλατφόρμα X κοινοποίησε βίντεο που ξεκινά με πλάνα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και φρικαλεότητες στη Γάζα, ακολουθούμενα από εικόνες ανθρώπων που πανηγυρίζουν την πτώση των ιρανικών πυραύλων στο Ισραήλ και τις ζημιές που προκάλεσαν.
«Πύραυλοι που ενθουσίασαν τους ευγενείς όλου του κόσμου», ανέφερε το μήνυμα.
Missiles that delighted the noble of the world pic.twitter.com/vz7VrD5uDd
— Khamenei Media (@Khamenei_m) June 19, 2025
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε πριν λίγο προειδοποίηση εκκένωσης για τους κατοίκους ενός ιρανικού χωριού.
Η προειδοποίηση αφορά τη βιομηχανική περιοχή του ιρανικού χωριού Kolesh Taleshan, το οποίο βρίσκεται βορειοδυτικά της Τεχεράνης.
Το Ισραήλ λέει ότι η προειδοποίηση έρχεται καθώς ετοιμάζεται να πλήξει τις στρατιωτικές υποδομές του Ιράν.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία μόλις αναχαίτισε πάνω από την περιοχή της Χάιφα ένα UAV που εκτοξεύτηκε από το Ιράν, λέει ο στρατός.
Δεν ενεργοποιήθηκαν σειρήνες, καθώς δεν υπήρξε απειλή για τους πολίτες, προσθέτει το IDF.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα ενημερωθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για τις εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι ο Τραμπ δήλωσε πως θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αν οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.
Μια ισχυρή σιιτική πολιτοφυλακή στο Ιράκ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, απείλησε την Πέμπτη ότι θα επιτεθεί σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή εάν η κυβέρνηση Τραμπ εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
«Επαναβεβαιώνουμε, με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια, ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέλθουν σε αυτόν τον πόλεμο, ο παρανοϊκός (πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ) Τραμπ θα χάσει όλα τα τρισεκατομμύρια που ονειρεύεται να αρπάξει από αυτήν την περιοχή. Έχουν καταρτιστεί επιχειρησιακά σχέδια για αυτόν τον σκοπό», δήλωσε σε ανακοίνωσή του σήμερα ο Αμπού Άλι αλ-Ασκάρι, επικεφαλής ασφαλείας της Kataib Hezbollah.
«Αναμφίβολα, οι αμερικανικές βάσεις σε όλη την περιοχή θα γίνουν σαν πεδία κυνηγιού πάπιας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο Αλ-Ασκάρι απείλησε επίσης να κλείσει το Στενό του Χορμούζ ανάμεσα στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν, καθώς και το στενό πέρασμα Μπαμπ αλ-Μαντέμπ που οδηγεί στη Ερυθρά Θάλασσα από νότια. Είπε ακόμα ότι «τα πετρελαϊκά λιμάνια κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας θα σταματήσουν να λειτουργούν — για να μην αναφέρουμε τις απρόβλεπτες εκπλήξεις που μπορεί να περιμένουν τα αεροσκάφη της στην περιοχή».
Σχετικά με την πολιτοφυλακή: Τον Ιανουάριο του 2024, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Kataib Hezbollah πιθανότατα πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρεις στρατιώτες του αμερικανικού στρατού και τραυμάτισε περισσότερους από 30 μέλη των δυνάμεων σε ένα μικρό αμερικανικό φυλάκιο στην Ιορδανία, γνωστό ως Πύργος 22, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομπρέλα που συγκεντρώνει αρκετές ιρανικές πολιτοφυλακές στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Kataib Hezbollah, δήλωσε ότι επιτέθηκε σε διάφορους στόχους κατά μήκος των συνόρων Ιορδανίας-Συρίας, μεταξύ αυτών και στο στρατόπεδο Αλ-Ρουκμπάν, που βρίσκεται πολύ κοντά στο φυλάκιο Πύργος 22.
Ο Τραμπ δήλωσε νωρίτερα ότι θα δώσει δύο εβδομάδες για να προχωρήσουν οι διπλωματικές προσπάθειες πριν αποφασίσει αν θα εξαπολύσει επίθεση στο Ιράν.
«Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει πληροφορίες ότι ο υπό κατασκευή ερευνητικός αντιδραστήρας βαρέως ύδατος Khondab [πρώην Arak] χτυπήθηκε. Δεν ήταν σε λειτουργία και δεν περιείχε πυρηνικό υλικό, άρα δεν υπάρχουν επιπτώσεις», αναφέρει η ΙΑΕΑ σε ανάρτησή της στο Χ.
«Ενώ οι ζημιές στο κοντινό εργοστάσιο παραγωγής βαρέος νερού δεν ήταν αρχικά ορατές, τώρα εκτιμάται ότι βασικά κτίρια της εγκατάστασης υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας απόσταξης», προστίθεται.
The Israel Defense Force has released additional footage of this morning’s wave of strikes against the inactive heavy water reactor at the Arak Nuclear Complex (IR-40) in Western Iran, showing the use of some kind of precision-munition, possibly a “Delilah” air-launched cruise… pic.twitter.com/XHSaUxoTQi
— OSINTdefender (@sentdefender) June 19, 2025
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, λέει ότι θα «ενεργήσουμε όπως εμείς κρίνουμε σκόπιμο» ως απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ του κύριου υποστηρικτή της, του Ιράν, και του Ισραήλ.
Σε δήλωσή του, ο Κασέμ λέει ότι η Χεζμπολάχ «δεν είναι ουδέτερη» στη σύγκρουση.
Ο ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Σουντάνι συμβουλεύτηκε ειδικούς για την αξιολόγηση τυχόν έκτακτου πυρηνικού κινδύνου από το Ιράν, εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών πληγμάτων στη γειτονική του χώρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βαγδάτη, η σύσκεψη με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων για ραδιολογικά και πυρηνικά ατυχήματα επικεντρώθηκε στο κατά πόσο ο κρατικός μηχανισμός στο Ιράκ είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτού του είδους. Συζητήθηκαν επίσης τα υφιστάμενα μέτρα και τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
Ο Σουντάνι ενημερώθηκε πως ενδεχόμενο πλήγμα ή ατύχημα σε πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο στο Ιράκ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί αύξηση στις μετρήσεις επιπέδων ραδιενέργειας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βαγδάτη.
Από την περασμένη Παρασκευή, το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.
Το Ισραήλ αλλάζει «την όψη του κόσμου» με τον πόλεμό του κατά του Ιράν, ωστόσο «κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη» για να τελειώσουμε με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα το βράδυ.
«Είπα ότι θα αλλάξουμε την όψη της Μέσης Ανατολής και τώρα λέω: αλλάζουμε την όψη του κόσμου», δήλωσε ο Νετανιάχου στην ισραηλινή δημόσια τηλεόραση KAN 11.
Τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα να πλήξει όλες τις εγκαταστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ο Νετανιάχου δηλώνει ωστόσο ότι, για να τις καταστρέψει, «κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη». Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι η αλλαγή ή η πτώση του ιρανικού καθεστώτος δεν είναι στόχος αλλά μπορεί να είναι ένα αποτέλεσμα.
«Το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος ή της πτώσης αυτού του καθεστώτος είναι πρωτίστως θέμα του ιρανικού λαού. Δεν υπάρχει υποκατάστατο γι αυτό. Και γι αυτόν τον λόγο δεν το παρουσίασα ως στόχο. Θα μπορούσε να είναι ένα αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι ένας δηλωμένος ή επίσημος στόχος, τον οποίο έχουμε».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης το Ισραήλ κατέστρεψε «περισσότερους από τους μισούς» εκτοξευτήρες ιρανικών πυραύλων από την έναρξη του πολέμου κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας στις 13 Ιουνίου. Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των ιρανικών πυραύλων που καταστράφηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα μέσα σε επτά ημέρες πολέμου, ο Νετανιάχου απάντησε στη δημοσιογράφο του δημοσίου δικτύου KAN 11 ότι αυτό που μετρά κατά τη γνώμη του δεν είναι τόσο ο αριθμός των πυραύλων αλλά ο αριθμός των εκτοξευτήρων. Και σε αυτό το σημείο, το Ισραήλ έχει καταστρέψει "περισσότερους από τους μισούς", τόνισε.
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ θα πάρει την απόφασή του για το αν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στο Ιράν, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Στην ενημέρωση των συντακτών η εκπρόσωπος Καρολάιν Λέβιτ είπε για το Ιράν: «Ξέρω ότι υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με τη λήψη αποφάσεων από τον πρόεδρο και το αν οι ΗΠΑ θα εμπλακούν ή όχι».
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ, διάβασε δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ανέφερε: «Δεδομένου ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να πραγματοποιηθούν ή όχι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν στο εγγύς μέλλον, θα λάβω την απόφασή μου μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώθηκε τόσο για τους κινδύνους όσο και για τα οφέλη ενός πιθανού βομβαρδισμού του Φόρντο, της πιο ασφαλούς βάσης των Ιρανών και φαίνεται να έχει καταλήξει, σύμφωνα με το CBS, ότι η εξουδέτερωση της συγκεκριμένης βάσης είναι απαραίτητη εξαιτίας του κινδύνου των όπλων που μπορούν να αναπτυχθούν εκεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
«Πιστεύει ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές» αναφέρει πηγή στο CBS. «Το να τελειώσει τη δουλειά σημαίνει να καταστρέψει το Φόρντο». Ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να έχει δώσει το πράσινο φως για το σχέδιο επίθεσης στο Ιράν, όμως δεν έχει πάρει την τελική απόφαση για το αν οι ΗΠΑ θα πάρουν μέρος στις αεροπορικές επιδρομές μαζί με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να κάνει πίσω από την απόφασή του, αν το Ιράν συμφωνήσει να ακυρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας σε Ιράν και Ισραήλ είναι «αποτρόπαιες», αναφέρει σε ανάρτηση που έκανε σήμερα στην πλατφόρμα Χ ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θέτει σε κίνδυνο τις δομές υγείας και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», έγραψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αναφερόμενος στην «επίθεση το πρωί εναντίον του ιατρικού κέντρου Soroka στο Ισραήλ» και στο νοσοκομείο του Κερμανσάχ (στο Ιράν) «που επλήγη από κοντινή έκρηξη» πριν από τρεις ημέρες.
Απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τις δομές υγείας, το υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους υπογραμμίζει πως «το καλύτερο φάρμακο είναι η ειρήνη».
Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ, Στιβ Ουίτκοφ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχαν πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες από την έναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης, ώστε να βρεθεί διπλωματική διέξοδος στην κρίση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ιρανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως η Τεχεράνη δεν προτίθεται να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις επιθέσεις στο Ιράν.
Ιρανός διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters ότι ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ στο Ιράν δεν επλήγη από ισραηλινή επίθεση, διαψεύδοντας ισραηλινούς ισχυρισμούς και κάνοντας λόγο για "ψυχολογικό πόλεμο".
Σύγχυση προκλήθηκε νωρίτερα σήμερα καθώς Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Ισραήλ έπληξε το Μπουσέρ, αλλά λίγο αργότερα Ισραηλινός στρατιωτικός αποκάλεσε εσφαλμένη την ανακοίνωση και δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει ότι ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ στις ακτές του Κόλπου έχει χτυπηθεί.
Ο οργανισμός ατομικής ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε παράλληλα πως μια ισραηλινή επίθεση έπληξε εγκατάσταση βαρέος ύδατος στο Χοντάμπ, χωρίς να προκληθούν θύματα. "Δεν υπάρχει καμία απειλή για τους κατοίκους" στην περιοχή γύρω από την εγκατάσταση, τόνισε ο οργανισμός.
Ο επικεφαλής της Rosatom, της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, ο Αλεξέι Λιχατσόφ, προειδοποίησε ότι τυχόν ισραηλινή επίθεση κατά του ιρανικού πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ μπορεί να προκαλέσει «πυρηνική καταστροφή τύπου Τσερνόμπιλ».
Ενώ ο πλανήτης παρακολουθεί στενά τα επόμενα βήματα της Ουάσινγκτον αναφορικά με την πολεμική σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να μην δίνει καμία ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις του.
Σήμερα, εμφανίστηκε να παίρνει αποστάσεις από χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι ο 79χρονος Ρεπουμπλικάνος έχει ήδη «εγκρίνει» τα σχέδια για αμερικανική επίθεση στο Ιράν αλλά δεν έχει δώσει ακόμη τη διαταγή να προχωρήσουν.
Ο Τραμπ είπε σε συνεργάτες του ότι ενέκρινε σχέδια επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράν, αλλά δεν έχει δώσει ακόμη την «οριστική διαταγή» να προχωρήσουν, διότι αναμένει να δει αν η χώρα θα συνθηκολογήσει και θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας –κάτι που αποκλείει ρητώς η Τεχεράνη–, ανέφερε στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα Wall Street Journal χθες Τετάρτη, επικαλούμενη τρεις πηγές της ενημερωμένες σχετικά.
«Η Wall Street Journal δεν έχει ιδέα ποιες είναι οι σκέψεις μου σχετικά με το Ιράν!» δήλωσε σήμερα ο Τραμπ με ανάρτηση στην πλατφόρμα του Truth Social, σε μια προφανή αναφορά στο χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.
Χθες ο ένοικος του Λευκού Οίκου και πάλι δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση αν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον του Ιράν, δηλώνοντας «Ίσως θα το κάνω, ίσως όχι». «Κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνω», είπε ενώπιον δημοσιογράφων έξω από τον Λευκό Οίκο για ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση.
Σήμερα στις 18:30 ώρα Ελλάδας αναμένεται η σύγκληση της ομάδας συμβούλων του στο Situation Room.
Το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης, ένα σημαντικό όργανο της εξουσίας στο Ιράν, προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιχειρήσουν οποιαδήποτε παρέμβαση στο πλευρό του συμμάχου τους, του Ισραήλ, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα είχε αποτέλεσμα μια «δριμεία απάντηση».
«Η εγκληματική αμερικανική κυβέρνηση και ο ανόητος πρόεδρός της πρέπει να ξέρουν με βεβαιότητα πως αν διαπράξουν το λάθος και κινηθούν εναντίον του Ιράν, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια δριμεία απάντηση», ανέφερε το Συμβούλιο των Φρουρών σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Το Ισραήλ βομβάρδισε σήμερα πυρηνικούς στόχους στο Ιράν και ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν ένα ισραηλινό νοσοκομείο στη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο επταήμερος αεροπορικός πόλεμος κλιμακώθηκε χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια ένδειξη εξόδου. Μετά το πλήγμα, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ιατρικό κέντρο Soroca στην πόλη του νοτίου Ισραήλ Μπερσέβα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως οι "τύραννοι" της Τεχεράνης θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα».
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάλεσε σήμερα σε "σεβασμό" και "προστασία" των νοσοκομείων μετά το ιρανικό πλήγμα στο νοσοκομείο, από το οποίο τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι. «Οι τραυματίες και οι ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και τα νοσοκομεία πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και προστασίας», ανέφερε η ΔΕΕΣ στην πλατφόρμα X, κάνοντας έκκληση για τήρηση του διεθνούς δικαίου.
Ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς δήλωσε πως ο στρατός έλαβε οδηγίες να εντείνει τα πλήγματα σε στρατηγικά συνδεόμενους στόχους στην Τεχεράνη προκειμένου να εξαλέιψει την απειλή στο Ισραήλ και να αποσταθεροποιήσει το «καθεστώς του αγιατολάχ». Ο Νετανιάχου έχει πει πως οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ μπορεί να έχουν αποτέλεσμα την ανατροπή των ηγετών του Ιράν, και πως το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να απομακρύνει την «υπαρξιακή απειλή» που θέτει η Τεχεράνη.
Ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο που επλήγη, είπε πως η «αλλαγή καθεστώτος» στην Τεχεράνη δεν είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει "προς το παρόν" το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ χαρακτήρισε σήμερα «φρικτό» το γεγονός ότι οι άμαχοι αντιμετωπίζονται ως «παράπλευρες απώλειες» στον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
«Οι απειλές και η εμπρηστική ρητορική υψηλόβαθμων αξιωματούχων και από τα δύο στρατόπεδα υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια ανησυχητική πρόθεση να προκληθεί ζημιά στους πολίτες», πρόσθεσε σε ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι «οι μεγάλης κλίμακας και συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, καθώς και τα πλήγματα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπολύει το Ιράν ως απάντηση, έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο στον ανθρωπιστικό τομέα όσο και στα ανθρώπινα δικαιώματα και κινδυνεύουν να προκαλέσουν ανάφλεξη σε όλη την περιοχή».
Η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη σήμερα 24 ανθρώπων που κατηγορούνται για κατασκοπεία προς όφελος του Ισραήλ και για απόπειρα προσβολής της εικόνας της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
«Είκοσι τέσσερις άνθρωποι που κατασκόπευαν για λογαριασμό του σιωνιστή εχθρού, στο διαδίκτυο και εκτός διαδικτύου και που επιδίωκαν να αναστατώσουν την κοινή γνώμη, όπως και να αμαυρώσουν και να καταστρέψουν την εικόνα του ιερού συστήματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, συνελήφθησαν», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας της δυτικής Τεχεράνης, Κιουμάρς Αζίζι.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας ότι εντόπισε εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.
Σειρήνες ηχούν στη Χάιφα, σε όλο το βόρειο Ισραήλ λόγω της νέας ιρανικής πυραυλικής επίθεσης.
Οι πολίτες σε περιοχές όπου ηχούν σειρήνες λαμβάνουν οδηγίες να μπουν σε καταφύγια βομβαρδισμών και να παραμείνουν σε αυτά μέχρι νεωτέρας.
Το Ισραήλ θα «εξαφανίσει» την απειλή των ιρανικών πυρηνικών και πυραύλων, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο νοσοκομείο Soroka στην Μπερσέβα, το οποίο επλήγη έπειτα από μία πυραυλική επίθεση του Ιράν.
«Ο στόχος μας είναι διπλός: τα πυρηνικά και οι βαλλιστικοί πύραυλοι. Θα τους εξαφανίσουμε. Αυτήν τη στιγμή ολοκληρώνουμε την εξάλειψη αυτής της απειλής», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από αυτό το νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της χώρας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να καταστρέψουμε την πυρηνική απειλή, την απειλή ενός πυρηνικού αφανισμού του Ισραήλ».
Το Ιράν θα μπορούσε να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, σαν αντίποινα προς τους εχθρούς του σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο. Ένας δεύτερος αξιωματούχος πάντως, σύμφωνα με τον Guardian, κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο αν τα ζωτικά συμφέροντα της Τεχεράνης έμπαιναν σε κίνδυνο.
Το καθεστώς του Ιράν έχει και στο παρελθόν απειλήσει πως θα κλείσει τα στενά του Ορμούζ ώστε να πιέσει τη Δύση, ενώ σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλούταν ναυτιλιακές πηγές, αρκετά εμπορικά πλοία αποφεύγουν τα ιρανικά χωρικά ύδατα. «Το Ιράν έχει αρκετές επιλογές ώστε να απαντήσει στους εχθρούς του και τις χρησιμοποιεί ανάλογα με την κατάσταση» αναφέρει στο ημι-επίσημο πρακτορείο Mehr ο Μπεχνάμ Σαεντί, μέλος της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής. «Το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ είναι μια από τις πιθανές επιλογές του Ιράν» ανέφερε ο ίδιος.
Ένας άλλος βουλευτής, σύμφωνα με το Mehr, ανέφερε πως το Ιράν θα συνεχίσει να επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά και τον Κόλπο όσο τα ζωτικά εθνικά του συμφέροντα δεν απειλούνται. «Αν οι ΗΠΑ επίσημα και επιχειρησιακά μπουν στον πόλεμο στηρίζοντας τους σιωνιστές, είναι νόμιμο δικαίωμα του Ιράν ώστε να πιέσει τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες να διακόψει το εμπόριο πετρελαίου και την ευκολία των μεταφορών» ανέφερε ο δεύτερος βουλευτής.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ καταδίκασαν αμφότεροι το Ισραήλ σήμερα για τα πλήγματά του στο Ιράν και συμφώνησαν ότι χρειάζεται αποκλιμάκωση, ανέφερε το Κρεμλίνο μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών.
Ο Πούτιν και ο Σι "καταδικάζουν σθεναρά τις ενέργειες του Ισραήλ, που παραβιάζουν τον Χάρτη του ΟΗΕ και άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.
"Η Μόσχα και το Πεκίνο πιστεύουν κατά βάση πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην παρούσα κατάσταση και στα θέματα που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
"Η λύση αυτή πρέπει να επιτευχθεί αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα", δήλωσε ο Ουσακόφ.
Χωρίς να κατονομάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σι είπε στη διάρκεια της συνδιάλεξης πως "μεγάλες χώρες" με "ειδική επιρροή" στην περιοχή θα πρέπει να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να ηρεμήσει η κατάσταση, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.
"Οι εμπόλεμες πλευρές, ιδιαίτερα το Ισραήλ, θα πρέπει να παύσουν το πυρ το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να εμποδίσουν έναν κύκλο κλιμάκωσης και να αποτρέψουν αποφασιστικά την επέκταση του πολέμου', είπε ο Σι.
Κάλεσε επίσης να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι, καλώντας το Ισραήλ και το Ιράν να διευκολύνουν την απομάκρυνση πολιτών άλλων χωρών.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει για καταστροφή, αν η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν που διανύει την ένατη ημερά, κλιμακωθεί περαιτέρω, και έχει καλέσει τις ΗΠΑ να μην συμμετάσχουν στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.
Ο Πούτιν ήταν σε επαφή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν τις τελευταίες ημέρες και έχει πει κατ΄επανάληψη πως η Ρωσία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ των εμπολέμων.
Μέχρι τώρα, κανείς δεν έχει δεχθεί την προσφορά της Ρωσίας.
Σήμερα, ο Πούτιν επανέλαβε την πρόταση αυτή στην τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον στενό σύμμαχό του Σι.
Ο Κινέζος ηγέτης εξέφρασε υποστήριξη σην ιδέα, είπε ο Ουσακόφ, "καθώς πιστεύω ότι θα εξυπηρετούσε να αποκλιμακωθεί η τρέχουσα οξεία κατάσταση". Η κινεζική ανακοίνωση δεν αναφέρει τέτοια υποστήριξη εκ μέρους του Σι.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επαφή τις ερχόμενες ημέρες.
Το Πεκίνο υποστήριξε επι μακρόν την Τεχεράνη στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη εμβάθυνση της στρατηγικής και οικονομικής ισχύος της στη Μέση Ανατολή.
Παρατείνοντας την οικονομική γραμμή ζωής στο Ιράν εν μέσω κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, η Κίνα αγοράζει έως και το 90% των εξαγωγών του Ιράν σε αργό, σύμφωνα με αναλυτές με τη μετάγγιση από πλοίο σε πλοίο ανοικτά των ακτών της Μαλαισίας.
Την έντονη ανησυχία «που διακατέχει τους Έλληνες Εβραίους για την πρωτοφανή και ραγδαία αύξηση των φαινομένων που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα κατά εβραϊκών στόχων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας» εκφράζει, με σημερινή ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, βεβηλώθηκαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Λάρισα, το Μνημείο του Παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, και αντιεβραϊκή επιγραφή σχηματίσθηκε στον τοίχο του Εβραϊκού νεκροταφείου στο Βόλο.
«Τέτοιες εκδηλώσεις συνοδεύονται από ακραία ρητορική που έχει οδηγήσει σε πράξεις ωμής βίας, με επιθέσεις σε τουρίστες, προπηλακισμούς, βανδαλισμούς και διαρκή στοχοποίηση ανθρώπων, που συχνά τους αποδίδεται και ο χαρακτηρισμός "δολοφόνοι", αποκλειστικά και μόνο λόγω της εθνικής ή θρησκευτικής τους ταυτότητας», τονίζει το ΚΙΣΕ και προσθέτει:
«Επαναλαμβάνουμε ότι η κριτική προς την εκάστοτε κυβέρνηση του Ισραήλ, όσο αυστηρή κι αν είναι αυτή, δεν συνιστά αντισημιτική συμπεριφορά. Οι γενικευμένοι ανιστόρητοι και αφοριστικοί χαρακτηρισμοί όμως, πολιτών του Ισραήλ ως δολοφόνων, ναζί και ανεπιθύμητων, είναι μια χυδαία και απαράδεκτη ρητορική μίσους που απειλεί την ευημερία των Ελλήνων Εβραίων πολιτών και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ξένων πολιτών εβραϊκού θρησκεύματος που για οποιοδήποτε λόγο διαμένουν ή επισκέπτονται τη χώρα μας».
Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος καλεί τις αρχές της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «να αποδοκιμάσουν τα φαινόμενα αυτά και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής των Ελλήνων πολιτών εβραϊκού θρησκεύματος καθώς και των επισκεπτών εβραϊκής καταγωγής».
Υπογραμμίζει, τέλος, ότι «είναι απαραίτητο να σταλεί ένα σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στην εβραιοφοβία που αναπτύσσεται στη χώρα μας, που με βεβαιότητα οδηγεί στον αντισημιτισμό. Η ιστορία διδάσκει ότι ο αντισημιτισμός ξεκινά πλήττοντας τους Εβραίους, αλλά ποτέ δεν σταματά στους Εβραίους. Πλήττει τις αξίες της ελευθερίας και του πολιτισμού ολόκληρης της κοινωνίας».
Ο επικεφαλής της Rosatom, της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, ο Αλεξέι Λιχατσόφ, προειδοποιεί ότι τυχόν ισραηλινή επίθεση κατά του ιρανικού πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ μπορεί να προκαλέσει «πυρηνική καταστροφή τύπου Τσερνόμπιλ».
Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πριν από λίγη ώρα ότι το Ισραήλ έπληξε το Μπουσέρ, αλλά λίγο αργότερα ισραηλινός στρατιωτικός αποκάλεσε εσφαλμένη την ανακοίνωση και δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει ότι ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ στις ακτές του Κόλπου έχει χτυπηθεί.
Το Μπουσέρ είναι ο μόνος πυρηνικός σταθμός που λειτουργεί στο Ιράν. Εχει κατασκευαστεί από την Ρωσία.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ έχει υποσχεθεί στην Μόσχα ότι οι ρώσοι εργαζόμενοι, που κατασκευάζουν επιπλέον πυρηνικές εγκαταστάσεις στην μονάδα του Μπουσέρ θα παραμείνουν ασφαλείς.
Ο επικεφαλής της Rosatom προειδοποίησε σήμερα ότι η κατάσταση γύρω από την μονάδα του Μπουσέρ είναι γεμάτη κινδύνους.
«Αν υπάρξει επίθεση στην βασική μονάδα ενέργειας, θα υπάρξει καταστροφή συγκρίσιμη με το Τσερνόμπιλ», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο RIA ο Αλεξέι Λιχατσόφ.
«Μία επίθεση κατά του Μπουσέρ θα ήταν πάνω από κακό», πρόσθεσε.
Η Ρωσία έχει απομακρύνει ορισμένους από τους τεχνικούς της από το Μπουσέρ , είπε, αλλά ο βασικός πυρήνας - που σύμφωνα με τον Πούτιν αριθμεί εκατοντάδες ανθρώπους παραμένουν στην μονάδα του Μπουσέρ.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε σενάριο, περιλαμβανομένης της ταχείας απομάκρυνσης των εργαζομένων μας», δήλωσε στο RIA ο Λιχατσόφ.
Αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού εκτιμά πως ο IDF έχει καταφέρει να χτυπήσει και να καταστρέψει τα 2/3 των εκτοξευτών βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
Το Ιράν θεωρείται πως έχει ακόμα τουλάχιστον 100 εκτοξευτήρες πυραύλων. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι εκτοξευτές είναι βασικός στόχος, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν την ικανότητα της Τεχεράνης να εκτοξεύσουν πλήθος πυραύλων εναντίον τους.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται σήμερα την πρωτεύουσα του Λιβάνου απέτρεψε την υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ από το να παρέμβει στον πόλεμο ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, λέγοντας ότι θα ήταν μια "πολύ κακή απόφαση".
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τόμας Μπαράκ, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως πρεσβευτής στην Τουρκία, συναντήθηκε με Λιβανέζους αξιωματούχους στη Βηρυτό καθώς το Ιράν και το Ισραήλ συνέχισαν τα πλήγματα στον πολυήμερο πόλεμό τους και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στον Λίβανο να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ.
Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, στενό σύμμαχο της Χεζμπολάχ, ο Μπαράκ ρωτήθηκε τι μπορεί να συμβεί αν η Χεζμπολάχ μπει στην περιφερειακή σύρραξη.
"Μπορώ να πω εκ μέρους του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ, που ήταν πολύ σαφής όπως και ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ: θα ήταν μια πολύ, πολύ, πολύ κακή απόφαση", είπε ο Μπαράκ στους δημοσιογράφους.
Η Χεζμπολάχ καταδίκασε τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν και εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη με την ηγεσία της. Δήλωσε σήμερα πως απειλές εναντίον του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα έχουν "δεινές συνέπειες".
Όμως η οργάνωση δεν προχώρησε σε διατύπωση ρητών απειλών για επέμβαση. Αφότου το Ισραήλ άρχισε τα πλήγματα στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Ρόιτερς πως η οργάνωση δεν θα εξαπολύσει δική της επίθεση ως αντίδραση.
Η Χεζμπολάχ εξήλθε πολύ αποδυναμωμένη από τον περσινό πόλεμο με το Ισραήλ, κατά τον οποίο η ηγεσία της οργάνωσης αποδεκατίστηκε, χιλιάδες μαχητές της σκοτώθηκαν και προπύργια στον νότιο Λίβανο και κοντά στη Βηρυτό υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Συμφωνία με αμερικανική διαμεσολάβηση που έβαλε τέλος στον πόλεμο προβλέπει πως η λιβανέζικη κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν όπλα εκτός κρατικού ελέγχου.
Ο Μπαράκ συναντήθηκε επίσης σήμερα με τον Λιβανέζο πρόεδρο Ζοζέφ Αούν και συζήτησαν το κρατικό μονοπώλιο σε όλα τα όπλα.
Ο Μπαράκ είναι στέλεχος εταιρίας επενδυτικών συμμετοχών διετέλεσε επί μακρόν σύμβουλος του Τραμπ και προήδρευσε της εναρκτήριας προεδρικής επιτροπής του το 2016. Διορίστηκε πρεσβευτής στην Τουρκία και, στα τέλη Μαΐου, ανέλαβε επίσης ειδικός απεσταλμένος στη Συρία.
Σύμφωνα με τους Times του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός υποπτεύεται πως τουλάχιστον ένα από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν εναντίον του, περιείχε βλήματα διασποράς ή κάποιου τύπου βόμβα διασποράς.
Το Ιράν έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι διαθέται βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και βλήματα διασποράς που επιτρέπουν το πλήγμα σε πολλαπλούς στόχους με έναν πύραυλο.
Κατά τη διάρκεια ελέγχων στο κεντρικό Ισραήλ και βάσει των θραυσμάτων που βρέθηκαν, φαίνεται πως έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο, τέτοιου τύπου, όπλο.
Η Τουρκία έχει ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων της με το Ιράν, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύρραξης Ισραήλ-Ιράν, δήλωσε σήμερα μια πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει καταγράψει ροή μεταναστών από το Ιράν.
Η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, υπογράμμισε πως η Αγκυρα αναπτύσσει ένα πολυεπίπεδο και ολοκληρωμένο σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, χρησιμοποιώντας εγχώρια παραγόμενα ραντάρ και συστήματα όπλων.
Στόχος είναι να διατηρηθεί η ετοιμότητά της σε υψηλό επίπεδο για ενδεχόμενη μάχη.
Παράλληλα η ίδια πηγή σημείωσε πως αεροσκάφος, μέρος μονάδας επιφυλακής ταχείας αντίδρασης (Quick Reaction Alert – QRA) της Τουρκίας, πραγματοποιεί πτήσεις μετά την έναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ στον νοτιοανατολικό γείτονα της Τουρκίας, Ιράν, προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος συνεχίζει να περιπολεί τα σύνορα μπροστά στην πιθανότητα ισραηλινών παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου.
מצורף תיעוד מתקיפת צה״ל pic.twitter.com/TbQtG9G55w
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) June 19, 2025
Άλλο βίντεο δείχνει σε τρισδιάστατη απεικόνιση πώς έγινε το πλήγμα:
אילוסטרציה תלת-מימדית של הכור הגרעיני שאינו פעיל במרחב אראכ שבאיראן pic.twitter.com/596JYCm4YS
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) June 19, 2025
- Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν «δεν μπορεί πλέον να εξακολουθεί να υπάρχει» μετά το χτύπημα του νοσοκομείου Sokora κατά τη διάρκεια ιρανικής πυραυλικής επίθεσης
- Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η πυραυλική επίθεση στόχευσε μια στρατιωτική τοποθεσία δίπλα στο νοσοκομείο Sokora στο νότιο Ισραήλ και όχι την ίδια την εγκατάσταση
- Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ αναφέρει ότι τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλη τη χώρα μετά από ένα νέο κύμα πυραυλικών πληγμάτων
- Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι στόχευσε πυρηνικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του «ανενεργού» αντιδραστήρα βαρέως ύδατος Αράκ και της εγκατάστασης Νατάνζ
- Οι επιθέσεις σήμερα το πρωί έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ στην εκστρατεία του Ισραήλ
- Ο Τραμπ φέρεται να έχει εγκρίνει τα σχέδια επίθεσης στο Ιράν, αλλά δεν έχει λάβει τελική απόφαση - Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προειδοποίησε για «ανεπανόρθωτη ζημιά» αν οι ΗΠΑ επέμβουν