Μυστηριώδη σχεδόν κυκλικά χαρακτηριστικά στην επιφάνεια της Αφροδίτης μπορεί να υποδηλώνουν πως ο πλανήτης έχει ενεργή τεκτονική δραστηριότητα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Αν και τα ευρήματα είναι πρόσφατα, τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακάλυψή τους προέρχονται από τη NASA και είναι ηλικίας άνω των 30 ετών, καθώς είχαν συλλεχθεί από την αποστολή Magellan.

Η συμπεριφορά αυτή μοιάζει με αυτή των τεκτονικών πλακών της Γης, οι οποίες αποτελούν τεράστια τμήματα του φλοιού που κινούνται πάνω σε ένα ιξώδες εσωτερικό και μεταβάλλουν συνεχώς την επιφάνεια του πλανήτη. Η Αφροδίτη δεν έχει τεκτονικές πλάκες, ωστόσο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η επιφάνειά της επηρεάζεται από λιωμένο υλικό που βρίσκεται κάτω από αυτήν.

Σύμφωνα με τον independent, για να κατανοήσουν τις παραμορφώσεις στην επιφάνεια, οι επιστήμονες μελέτησαν τις λεγόμενες «κορώνες» (coronae) της Αφροδίτης. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν διάμετρο από δεκάδες έως εκατοντάδες μίλια, υπάρχουν εκατοντάδες στον πλανήτη και θεωρείται ότι σχηματίζονται όταν υλικό ανεβαίνει από το μανδύα του πλανήτη και ωθεί τον φλοιό προς τα πάνω.

Τα ευρήματα δεν φωτίζουν μόνο την Αφροδίτη, αλλά μπορεί να προσφέρουν και πληροφορίες για την ιστορία της Γης.

«Οι κορώνες δεν υπάρχουν στη σημερινή Γη, ωστόσο ενδέχεται να υπήρχαν όταν ο πλανήτης μας ήταν νέος και πριν καθιερωθούν οι τεκτονικές πλάκες», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Γκαέλ Κασσιόλι, βοηθός ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Baltimore County, και στο NASA Goddard Space Flight Center στο Greenbelt του Μέριλαντ. «Συνδυάζοντας δεδομένα βαρύτητας και τοπογραφίας, αυτή η έρευνα προσφέρει νέα και σημαντική εικόνα για τις πιθανές υπόγειες διαδικασίες που διαμορφώνουν σήμερα την επιφάνεια της Αφροδίτης».

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν συγκεντρώθηκαν από την αποστολή Magellan, η οποία παραμένει η καλύτερη πηγή δεδομένων για τη βαρύτητα και την τοπογραφία της Αφροδίτης, παρά το γεγονός ότι είχε ολοκληρώσει την τροχιά της γύρω από τον πλανήτη τη δεκαετία του 1990. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για τις κορώνες, όμως την εποχή εκείνη η αιτία του σχηματισμού τους παρέμενε αίνιγμα.

Οι ερευνητές έχουν προτείνει αρκετές θεωρίες για την προέλευσή τους. Η νέα έρευνα δημιούργησε λεπτομερή μοντέλα που εξετάζουν τι θα συνέβαινε αν οι κορώνες σχηματίζονταν από ανόδους υλικού από τα βάθη του πλανήτη και σύγκριναν αυτές τις προσομοιώσεις με τα πραγματικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα φαίνεται να συμφωνούν. Από τις 75 κορώνες που μελετήθηκαν, οι 52 φαίνεται να έχουν «αιωρούμενο» υλικό του μανδύα, το οποίο πιθανότατα επηρεάζει την επιφάνεια.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σύντομα τα δεδομένα της αποστολής Magellan θα συμπληρωθούν από την αποστολή VERITAS της NASA, η οποία έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί το νωρίτερο το 2031 και θα παρέχει νέες πληροφορίες για τη βαρύτητα και τη γεωλογία του πλανήτη. Αυτά τα δεδομένα αναμένεται να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση τόσο των κορώνων όσο και της γεωλογίας της Αφροδίτης γενικότερα.