Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, το PS του Έντι Ράμα εξασφαλίζει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με τον Σαλί Μπερίσα να έρχεται δεύτερος και να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αλβανία.

Ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας αμφισβήτησε τα αποτελέσματα και κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στις 16 Μαΐου, την ημέρα που οι ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών θα βρίσκονται στα Τίρανα για μια σύνοδο κορυφής. «Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ αυτές τις εκλογές – ποτέ», είπε ο Μπερίσα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Μίλησε για παρατυπίες, χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.

Ο Μπερίσα συνέχισε την οξεία ρητορική που χρησιμοποιούσε και κατά την προεκλογική εκστρατεία, αποκαλώντας τον Ράμα «ναρκοδικτάτορα». Σε μια ανακοίνωση που εστάλη στο πρακτορείο Reuters, το PS του Ράμα διέψευσε τις κατηγορίες περί νοθείας και αποκάλεσε τον 80χρονο Μπερίσα «έναν γέρο ανίκανο πρώην κομμουνιστή πολιτικό» – χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός στην Αλβανία, μια χώρα που επί 50 χρόνια, επί κομμουνιστικής διακυβέρνησης, ήταν αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Ράμα, που κυβερνά από το 2013, ήταν το φαβορί σε αυτές τις εκλογές, εν μέρει λόγω του ισχυρού δικτύου που έχει οικοδομήσει τα τελευταία 12 χρόνια, της πρόσφατης οικονομικής ανάπτυξης και της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης.

Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση διέγραψε όλα τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί μεταξύ 2015-24, ακόμη και για τροχαίες, οικοδομικές και υγειονομικές παραβιάσεις. Η κυβέρνηση δεν ανέφερε τη συνολική αξία των προστίμων, όμως η αντιπολίτευση λέει ότι φτάνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το εύρος της νίκης του κυβερνώντος κόμματος αιφνιδίασε ορισμένους αναλυτές που ανέμεναν ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς και οι πρόσφατες πολιτικές αναταραχές θα μείωναν το προβάδισμά του.

Από την άλλη, το γεγονός ότι το PS θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δίνει μια αίσθηση προβλεψιμότητας στην Αλβανία, σε αντίθεση με άλλες βαλκανικές χώρες (Κόσοβο, Σερβία, Βουλγαρία) όπου τα κυβερνώντα κόμματα αντιμετώπισαν κρίσεις το τελευταίο διάστημα.

«Κανείς δεν περίμενε ένα κόμμα να έχει ειδική πλειοψηφία. Είναι σαν τον Όρμπαν (σ.σ. τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας) στα καλύτερά του», είπε ο πολιτικός αναλυτής Λούτφι Ντερβίσι.

Ο Ράμα έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με τις χώρες της Δύσης, για παράδειγμα αποδεχόμενος να φιλοξενήσει μετανάστες από την Ιταλία και Αφγανούς που περιμένουν να εκδοθεί η βίζα τους για τις ΗΠΑ. Όμως οι ψηφοφόροι εντός της χώρας λένε ότι κυβερνά έχοντας αναπτύξει ένα σύστημα ευνοιοκρατίας και δεν έκανε πολλά πράγματα για να αντιμετωπίσει την ανεργία και τη διαφθορά – όπως τις συμμορίες που ξεπλένουν χρήματα από εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερες προοπτικές.

Η διεθνής αποστολή των παρατηρητών, υπό την ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ανέφερε ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία υπήρξε «κατάχρηση δημοσίων πόρων και θεσμικής εξουσίας εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος». Έκανε επίσης λόγο για «πολυάριθμες αναφορές περί πιέσεων σε δημοσίους υπαλλήλους και άλλους ψηφοφόρους, καθώς και για περιπτώσεις εκφοβισμού».

Πηγή: ΑΠΕ