Ο Κρις Πέλκεϊ έχασε τη ζωή του σε ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς στον δρόμο στην Αριζόνα των ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια. Αλλά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, επέστρεψε νωρίτερα αυτό το μήνα στη δίκη του δολοφόνου του για να κάνει ο ίδιος μια δήλωση.

Τα μέλη της οικογένειας δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να αφήσουν τον Πέλκεϊ να χρησιμοποιήσει τα δικά του λόγια για να μιλήσει για το περιστατικό που του στέρησε τη ζωή.

Κι ενώ ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η μοναδική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι απλώς ένα ακόμη βήμα προς το μέλλον, άλλοι λένε ότι θα μπορούσε να γίνει ένας ολισθηρός δρόμος για τη χρήση της τεχνολογίας σε νομικές υποθέσεις.

Η οικογένειά του χρησιμοποίησε ηχογραφήσεις της φωνής του, βίντεο και φωτογραφίες του Πέλκεϊ, ο οποίος ήταν 37 ετών όταν σκοτώθηκε, για να τον αναπαραστήσει σε ένα βίντεο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε η αδελφή του Στέισι Γουέιλς στο BBC.

Η ίδια είπε ότι έγραψε τα λόγια που διάβασε η έκδοση της τεχνητής νοημοσύνης στο δικαστήριο με βάση το πόσο επιεικής ήξερε ότι ήταν ο αδελφός της.

«Στον Γκάμπριελ Χορκασίτας, τον άνθρωπο που με πυροβόλησε, είναι κρίμα που συναντηθήκαμε εκείνη την ημέρα υπό αυτές τις συνθήκες», είπε η AI εκδοχή του Πέλκεϊ στο δικαστήριο. «Σε μια άλλη ζωή, θα μπορούσαμε πιθανώς να ήμασταν φίλοι».

«Πιστεύω στη συγχώρεση και σε έναν Θεό που συγχωρεί. Πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω», συνεχίζει η τεχνητή εκδοχή του Πέλκεϊ, που φορούσε ένα γκρι καπέλο του μπέιζμπολ.

Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε κατά την καταδίκη του δολοφόνου του – ο Χορκασίτας είχε ήδη κριθεί ένοχος από τους ενόρκους – περίπου τέσσερα χρόνια αφότου πυροβόλησε τον Πέλκεϊ σε ένα κόκκινο φανάρι στην Αριζόνα.

Ο δικαστής της Αριζόνα, Τοντ Λανγκ, που επέβλεψε την υπόθεση, φάνηκε να εκτιμά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κατά την ακροαματική διαδικασία. Καταδίκασε τον Χορκασίτας σε φυλάκιση 10,5 ετών με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

«Μου άρεσε αυτή η τεχνητή νοημοσύνη, σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Όσο θυμωμένοι κι αν είστε, όσο δικαιολογημένα θυμωμένη κι αν είναι η οικογένεια, άκουσα τη συγχώρεση», δήλωσε ο δικαστής Λανγκ. «Αισθάνομαι ότι αυτό ήταν γνήσιο».

Ο Πολ Γκριμ, συνταξιούχος ομοσπονδιακός δικαστής και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Duke, δήλωσε στο BBC ότι δεν εξεπλάγη που είδε την τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιείται στην καταδίκη του Χορκασίτας.

Τα δικαστήρια της Αριζόνα, σημειώνει, έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη με άλλους τρόπους. Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας εκδίδει μια απόφαση, για παράδειγμα, διαθέτει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που κάνει αυτές τις αποφάσεις εύπεπτες για τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Γκριμ, επειδή χρησιμοποιείται χωρίς την παρουσία ενόρκων, μόνο για να αποφασίσει ένας δικαστής για την καταδίκη, η τεχνολογία επιτρέπεται.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί, όπως ο Ντέρεκ Λέμπεν, καθηγητής επιχειρηματικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, ανησυχούν για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και το προηγούμενο που δημιουργεί αυτή η υπόθεση.

Ενώ ο Λέμπεν δεν αμφισβητεί την πρόθεση ή τις ενέργειες αυτής της οικογένειας, ανησυχεί ότι δεν θα είναι όλες οι χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνες με τις επιθυμίες του θύματος.