Την απέλαση από τη Ρωσία του Λιούκ Χάρντινγκ, ανταποκριτή στη Μόσχα της βρετανικής εφημερίδας Guardian ζήτησε υπηρεσία της ρωσικής ασφάλειας, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Στον Χάρντινγκ απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία έπειτα από αίτημα μιας υπηρεσίας της ρωσικής ασφάλειας.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος απελάθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά την επιστροφή του στη Μόσχα αφού είχε περάσει δύο μήνες στο Λονδίνο, δουλεύοντας για τη δημοσίευση στην εφημερίδα του των αποκαλύψεων της  WikiLeaks, ανάμεσα στις οποίες ήταν και μια διπλωματική διακοίνωση στην οποία η Ρωσία χαρακτηριζόταν «μαφιόζικο κράτος», γράφει η Guardian.

Σήμερα το πρωί δεν υπήρχε κανένα σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την απέλαση αυτή.

Ο Λιουκ Χάρντινγκ, ο οποίος έχει κερδίσει πολλά δημοσιογραφικά βραβεία, έχει διατελέσει ανταποκριτής στο Νέο Δελχί, το Βερολίνο και τη Μόσχα. Επίσης έχει καλύψει για τη Guardian πολλές συγκρούσεις, ανάμεσα στις οποίες αυτές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πρόσφατα έγραψε μαζί με τον Ντέιβιντ Λι, επίσης δημοσιογράφο της Guardian, ένα βιβλίο για τις επαφές τους με τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και για τις συνθήκες δημοσιοποίησης των αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων.

Η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε στις αρχές Δεκεμβρίου ένα αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που διέρρευσε από τον WikiLeaks και στο οποίο ένας ισπανός εισαγγγελέας χαρακτήριζε τη Ρωσία «μαφιόζικο κράτος», στο οποίο τα πολιτικά κόμματα δρουν «χέρι με χέρι» με το οργανωμένο έγκλημα.