Το πρώτο αεροσκάφος που έχει μισθώσει ο Ερυθρός Σταυρός και μεταφέρει ιατρικό υλικό για τους τραυματίες στην Αίγυπτο προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Στο φορτίο περιλαμβάνεται υλικό για την παροχή πρώτων βοηθειών για 2.000 τραυματίες, χειρουργικός εξοπλισμός και αναλώσιμα για 1.000 βαριά τραυματίες.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Κάιρο Ερικ Μάρκλεϊ ανέφερε πως προτίθενται να στείλουν κι άλλο ιατρικό υλικό τις προσεχείς ημέρες, ωστόσο εξέφρασε τη λύπη του που σε ορισμένες περιπτώσεις παρεμποδίστηκε η πρόσβαση του ιατρικού προσωπικού στους τραυματίες.

Εννιακόσιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν και εννέα σκοτώθηκαν το τελευταίο 48ωρο στις συγκρούσεις, διευκρινίζει η ΔΕΕΣ επικαλούμενη στοιχεία του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ιατρικό προσωπικό εμποδίστηκε να προσεγγίσει τους τραυματίες. Το προσωπικό υγείας και τα ασθενοφόρα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευχέρεια, όπως και οι τραυματίες και άλλα πρόσωπα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας» και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να δρουν σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς αντιδρώντας στην προσφυγή στη βία.