Πιέσεις στον Αιγύπτιο πρόεδρο να παραιτηθεί άμεσα και να παραδώσει την εξουσία σε μία μεταβατική κυβέρνηση υπό τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν και με την υποστήριξη του αιγυπτιακού στρατού, ασκεί η κυβέρνηση Ομπάμα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε σχετικές διαβουλεύσεις με αιγύπτιους αξιωματούχους, ώστε ο Χόσνι Μουμπάρακ να αποδεχτεί τον σχεδιασμό τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο Όμαρ Σουλεϊμάν, με την υποστήριξη του αρχηγού των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων Σάμι Έναν και του υπουργού Άμυνας στρατάρχη Μοχάμεντ Ταντάουΐ , θα αρχίσει αμέσως τη διαδικασία συνταγματικής μεταρρύθμισης. Η μεταβατική κυβέρνηση θα προσκαλέσει μέλη της ευρείας αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, να αρχίσουν την επεξεργασία του ανοίγματος του εκλογικού συστήματος της χώρας με στόχο τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η πρόταση αυτή είναι μία από τις πολλές επιλογές που συζητούνται με υψηλόβαθμους αιγύπτιους αξιωματούχους του περιβάλλοντος του Μουμπάρακ σε μία προσπάθεια να πεισθεί ο πρόεδρος να αποχωρήσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αποτέλεσμα των συνομιλιών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και όχι μόνο από τις συνταγματικές δεσμεύσεις και τις διαθέσεις των διαδηλωτών στους δρόμους του Καΐρου και άλλες μεγάλες αιγυπτιακές πόλεις.

Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πάντως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Όμαρ Σουλεϊμάν και η ηγεσία του αιγυπτιακού στρατού έχουν την πρόθεση να εγκαταλείψουν τον Χόσνι Μουμπάρακ.