Η συνεχιζόμενη διαρροή στην πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού αναμένεται, σύμφωνα με το Reuters, να διαταράξει τις ισορροπίες στη διεθνή σκακιέρα των πετρελαϊκών εταιρειών, με συνέπεια να ευνοηθούν οι εθνικές εταιρείες, λόγω της αύξησης του κόστους και μείωσης της επιρροής των μεγαλύτερων παραγωγών.

Για παράδειγμα, μετά την καταστροφή της εξέδρας εξόρυξης της BP, Deepwater Horizon, θεσπίστηκαν αυστηρότεροι κανονισμοί σχετικά με την υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου.

Οι νέες αυτές εξελίξεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για τις πολυεθνικές πετρελαϊκές, ενώ τα κράτη που διαθέτουν κοιτάσματα πετρελαίου θα μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις πετρελαίου με καλύτερους όρους από τις πολυεθνικές εταιρείες.

Είναι πιθανό επίσης οι πολυεθνικές πετρελαϊκές να αναγκαστούν να μοιραστούν την τεχνογνωσία και την τεχνολογία τους με τις κρατικές εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε υπεράκτιες πετρελαιοπηγές, από τις οποίες προέρχεται ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.