Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε έκτακτη συνεδρίαση για το Μεσανατολικό διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεση στη Ράφα, καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί οι εναπομείναντες Παλαιστίνιοι της Γάζας.

Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της Νοτίου Αφρικής που ζήτησε έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ, έγραψε ο Guardian σε σχετικό δημοσίευμα.

Διαβάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος Ναουάφ Σαλάμ είπε ότι με τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο τον Μάρτιο δεν αντιμετωπίστηκε πλήρως η κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και πλέον πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια νέα κατεπείγουσα εντολή.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λοιπόν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησής του, με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς.

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο Σμότριχ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει.

Αντιθέτως, η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, τονίζοντας ότι η απόφαση αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Παρέμβαση ΟΗΕ

Με αφορμή την εντολή που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ ζήτησε να απελευθερωθούν αμέσως οι όμηροι τους οποίους κρατά τη Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Επίσης, το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) ανέφερε ότι «είναι βαθύτατα ανησυχητικό ότι πολλοί όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους» ανέφερε στην απόφασή του.

Σημειώνεται, ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.

Έκτοτε, έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις στην κυβέρνηση του Ισραήλ για αυτή την απόφαση που αφήνει «μουδιασμένους» τους δυτικούς συμμάχους του σχετικά με τη στάση που θα ακολουθήσουν.

Ορισμένες χώρες που στηρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τόνισαν ότι θα παρακάμψουν την απόφαση, ενώ άλλες όπως η Γερμανία άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής της.

Δείτε τη συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου: