Μια σημαντική πληροφορία διέρρευσε για τον πόλεμο στη Γάζα, η οποία αναφέρει ότι ένας κατάσκοπος άλλαξε κρυφά τους όρους στη συμφωνία εκεχειρίας του Ισραήλ με τη Χαμάς, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα.

Το CNN επικαλέστηκε διαπραγματευτή που έλαβε μέρος στις συνομιλίες που έγιναν πριν από περίπου ένα μήνα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο Αιγύπτιος Ahmed Abdel Khalek είναι το άτομο που ευθύνεται για την κατάρρευση της συμφωνίας.

«Ο Khalek εργάζεται για τον Abbas Kamel, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου», ανέφερε το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως: «άλλαξε κρυφά τους όρους που συμφώνησε το Ισραήλ, με τους οποίους θα σταματούσαν οι εχθροπραξίες για λίγο καιρό».

Η ιστοσελίδα Business Insider πρόσθεσε πως αν περνούσε η συγκεκριμένη συμφωνία, η Χαμάς θα απελευθέρωνε ορισμένους ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να βγάλει μερικούς Παλαιστίνιους από τη φυλακή.

Επίσης, θα διακόπτονταν προσωρινά οι μάχες και θα περνούσε η γραμμή των ΗΠΑ, που πιέζει το Τελ Αβίβ να ρίξει τους τόνους και να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι που αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες από το Κατάρ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αιφνιδιάστηκαν και εξοργίστηκαν από τις μυστικές αλλαγές του κατασκόπου», έγραψε το CNN και τόνισε πως παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι της παρέμβασης του κατασκόπου, αλλά και το αν ενήργησε αυτοβούλως ή ακολούθησε εντολές.