Ακόμα και στις κάλπες είναι διατεθειμένος να φτάσει ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Ρασμούσεν για το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με στόχο τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ορισμένοι βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνηση του Ρασμούσεν έχουν στείλει μηνύματα ότι δεν θα εγκρίνουν τις προτάσεις του.

Ο Δανός πρωθυπουργός λέει ότι οι πολίτες της χώρας του πρέπει να εργάζονται περισσότερο για να στηρίξουν το κράτος πρόνοιας που απολαμβάνουν, ώστε να εξοικονομηθούν 16 δισ. κορώνες σε ετήσια βάση ή αλλιώς το 1% του ΑΕΠ.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Δανία είναι η μόνη αναπτυγμένη χώρα της ΕΕ όπου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης μειώθηκε μετά το 2001. Το χρέος της χώρας αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο έτος στο 49,2% του ΑΕΠ από μόλις 27,3% του ΑΕΠ πριν από την κρίση.

«Υπάρχει η περίοδος πριν από την κρίση και η περίοδος μετά την κρίση και μερικοί δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία», δήλωσε ο κ. Ρασμούσεν σε δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη, προσθέτοντας: «Αν δεν υπάρχει η διεθνής εμπιστοσύνη ότι έχουμε σε τάξη τον οίκο μας, θα αυξηθούν τα επιτόκια όπως στην Ελλάδα και την Ιρλανδία».