Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του εδάφους του, όπως δήλωσε απόψε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

«Η εκτόξευση τόσων πυραύλων και drones εναντίον του ισραηλινού εδάφους θα απαντηθεί», είπε ο στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι κατά την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση της Νεβατίμ, στο νότιο Ισραήλ, η οποία επλήγη στη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε «επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν

Σε «επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε να προχωρήσει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ το απόγευμα της Δευτέρας, εξαιτίας της επίθεσης που δέχθηκε.

Όπως ανέφεραν οι «Times of Israel», το συμβούλιο αποφάσισε να απαντήσει «με τρόπο που δεν θα φέρει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ», που στηρίζουν μεν το Τελ Αβίβ αλλά δεν επιθυμούν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Το Ιράν, από την πλευρά του, διεμήνυσε πως δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων, αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα.

Οι κίνδυνοι από την απάντηση του Ισραήλ

«Εάν το Ισραήλ απαντήσει υπερβολικά ενεργητικά, είναι πιθανόν να βρεθούμε σε μία κατάσταση κλιμάκωσης, που μπορεί να διαχυθεί», προειδοποιεί ο Meir Litvak, διευθυντής του Κέντρου Ιρανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Ωστόσο, δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να ανοίξει ένα νέο απευθείας μέτωπο με το Ιράν, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακόμα περισσότερο που η ισραηλινή ηγεσία «βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί» σε διπλωματικό επίπεδο, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με όλο και σφοδρότερες κριτικές στη διεθνή σκηνή για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.

Αυτές οι χώρες που επικρίνουν τη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα, με επικεφαλής την Ουάσινγκτον, συντάχθηκαν απέναντι στο Ιράν, διαβεβαιώνοντας το Ισραήλ για την υποστήριξή τους, ενώ πολλές χώρες ανάμεσά τους, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιορδανία, υποστήριξαν στρατιωτικά την ισραηλινή άμυνα απέναντι στην ιρανική επίθεση.