Δεκάδες προσωπικότητες υψηλού κύρους από τον επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες να αντιμετωπίσουν τους υπαρξιακούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και της κλιματικής κρίσης.

Ο ιδρυτής του ομίλου Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον, μαζί με τον πρώην Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, και τον Τσαρλς Οπενχάιμερ -εγγονό του αμερικανού φυσικού J. Robert Oppenheimer- υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν σε δράση ενάντια στους κλιμακούμενους κινδύνους της κλιματικής κρίσης, των πανδημιών, των πυρηνικών όπλων και της ανεξέλεγκτης τεχνητής νοημοσύνης.

Το μήνυμα ζητά από τους παγκόσμιους ηγέτες να υιοθετήσουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και «την αποφασιστικότητα να επιλύουν δυσεπίλυτα προβλήματα, όχι απλώς να τα διαχειρίζονται, τη σοφία να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα επιστημονικά στοιχεία και τη λογική και την ταπεινότητα να ακούν όλους όσοι επηρεάζονται».

Οι υπογράφοντες, σύμφωνα με το CNBC, ζήτησαν επείγουσα δράση, μεταξύ άλλων μέσω της χρηματοδότησης της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα, της υπογραφής μιας δίκαιης συνθήκης για την πανδημία, της επανέναρξης των συνομιλιών για τα πυρηνικά όπλα και της οικοδόμησης της παγκόσμιας διακυβέρνησης που απαιτείται για να καταστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη μια δύναμη για το καλό.

Η επιστολή δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα από τους The Elders, μια μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, και τον Μπράνσον, για να αντιμετωπίσει παγκόσμια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να υπερασπιστεί την παγκόσμια ειρήνη.