Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Ο επίσημος καλεσμένος νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ακολούθησαν σύντομες τελετές παρασημοφόρησης, με τον κ. Χριστοδουλίδη να απονέμει στον γερμανό πρόεδρο, τον πρώτο ηγέτη της Γερμανίας που επισκέπτεται την Κυπριακή Δημοκρατία, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ’.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, η ιστορική αυτή επίσκεψη συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, καθώς και με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την «πλέον σημαντική εξέλιξη στην ιστορία της Κύπρου, την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο πρόεδρος της Κύπρου πρόσθεσε πως οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Γερμανίας είναι εξαιρετικές και οι δύο χώρες εργάζονται μαζί στην Ε.Ε. και έχουν ταυτόσημες θέσεις σε πολλά σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

«Επισκέπτεστε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Η Κύπρος είναι το πλησιέστερο στην περιοχή μέλος της Ε.Ε., μια χώρα με εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας. Προσβλέπω στις συνομιλίες μας, έχοντας υπόψη ότι η πρώτη μου επίσκεψη από την ανάληψη των καθηκόντων μου ήταν στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκα με τον Καγκελάριο, και είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα ανοίξει τον δρόμο για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις. Στην Ε.Ε. βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο. Πρέπει να συζητήσουμε για το μέλλον της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Κύπρος τάσσεται υπέρ της (ευρωπαϊκής) ολοκλήρωσης», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι έχει επισκεφθεί ήδη δύο φορές την Κύπρο ως υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ζούμε σε εποχές έντονων προκλήσεων στην περιοχή, αλλά και πως όλη η Ευρώπη υποφέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε δε στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως πρέπει να βρεθεί λύση στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση, που εκτυλίσσεται λόγω του πολέμου.