Ένα εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από «πύραυλο» ενώ έπλεε σε απόσταση περίπου 60 ναυτικών μιλιών νοτιοανατολικά του Άντεν, στην Υεμένη, ανακοίνωσαν η βρετανική εταιρεία ναυτασφαλειών Ambrey και το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλασσίου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).

Σύμφωνα με την Ambrey, στο πλοίο ξέσπασε πυρκαγιά αλλά το πλήρωμά του είναι σώο και ασφαλές.

Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι οι ναυτικές δυνάμεις τους προχώρησαν σε μια «επιχείρηση» εναντίον του «βρετανικού δεξαμενόπλοιου Marlin Luanda».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού των Χούθι, τον Γιαχία Σαρέα, χρησιμοποιήθηκε «ένας αριθμός πυραύλων» και «το πλήγμα ήταν άμεσο».

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος vesselfinder αναφέρει ότι το τάνκερ Marlin Luanda φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ και ο προορισμός του ήταν η Σιγκαπούρη.

Κατά 42% μειώθηκε η κίνηση εμπορικών πλοίων λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Στο 42% έφτασε η μείωση που σημειώνεται τους τελευταίους δυο μήνες, στον όγκο των εμπορευμάτων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία υφίσταται τις συνέπειες των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο ΟΗΕ ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για σοβαρό αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα (…) που επιτείνουν τις διαταραχές του εμπορίου εξαιτίας γεωπολιτικών παραγόντων και της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γιαν Χόφμαν, στέλεχος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED στα γαλλικά, UNCTAD στα αγγλικά).