Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια και οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας ήταν τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στα πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα.

Επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες συζήτησαν επίσης για το παγκόσμιο εμπόριο, την κλιματική αλλαγή αλλά και το τι μπορεί να συμβεί εάν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει φέτος στον Λευκό Οίκο.

Ακολουθεί μια σύνοψη για το ποιος είπε τι, με τη βοήθεια του CNBC.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μια όλο και πιο απομονωμένη Ρωσία βασίζεται πλέον στην Κίνα τόσο για στρατιωτικούς όσο και για οικονομικούς σκοπούς, δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ρωσία εξαρτάται πλέον από την Κίνα», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο WEF, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αποτυγχάνει στους στρατηγικούς της στόχους.

«Πρόκειται πρωτίστως για μια στρατιωτική αποτυχία», είπε, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία έχει διατηρήσει μέχρι στιγμής την «ελευθερία και την ανεξαρτησία» της στον σχεδόν διετή πόλεμο με τη Μόσχα.

Τζέιμι Ντάιμον

Το Bitcoin δεν κάνει τίποτα, σύμφωνα με τον CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον. «”Υπάρχει ένα κρυπτονόμισμα που μπορεί πραγματικά να κάνει κάτι», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Και μετά υπάρχει ένα που δεν κάνει τίποτα».

Όταν ρωτήθηκε τι γνώμη έχει για την αλλαγή στάσης του διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock Larry Fink σχετικά με το bitcoin -αφού ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο κατέθεσε αίτηση για ένα bitcoin ETF- ο Ντάιμον είπε: «Δεν με ενδιαφέρει. Οπότε, σας παρακαλώ απλά σταματήστε να μιλάτε γι’ αυτό το σ***».

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Βολοντιμίρ Ζελένσκι

«Ένας άνθρωπος έκλεψε τουλάχιστον 13 χρόνια ειρήνης, αντικαθιστώντας τα με πόνο, οδύνη και κρίση που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους αντιπροσώπους σε κεντρική ομιλία στο Νταβός.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ενσαρκώνει τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «δεν θα αλλάξει».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κατήγγειλε επίσης την αποτυχία των δυτικών συμμάχων να επιβάλουν κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία. «Είναι σαφής αδυναμία της Δύσης το γεγονός ότι η πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας δεν έχει ακόμη τεθεί υπό παγκόσμιες κυρώσεις, παρόλο που ο Πούτιν είναι ο μόνος τρομοκράτης στον κόσμο που πήρε όμηρο ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σαμ Άλτμαν

Από τον Σαμ Άλτμαν μέχρι τον Μακρόν και τον Μπουρλά

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν μίλησε για τις δυνατότητες της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI), λέγοντας: «Θα αλλάξει τον κόσμο πολύ λιγότερο απ’ ό,τι όλοι νομίζουμε και θα αλλάξει τις θέσεις εργασίας πολύ λιγότερο απ’ ό,τι όλοι νομίζουμε».

Είπε ότι η AGI θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο «αρκετά κοντινό μέλλον», μιλώντας σε μια ιδιωτική συγκέντρωση στο Bloomberg House στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Άλτμαν περιέγραψε επίσης την απόλυσή του από την OpenAI ως «άγρια», λέγοντας ότι αισθάνθηκε «σούπερ μπερδεμένος» και «σούπερ αιφνιδιασμένος». Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης και ο ρόλος της OpenAI στην προστασία ήταν στο επίκεντρο της σύντομης απομάκρυνσης του Άλτμαν από την εταιρεία.

Άντονι Μπλίνκεν

Άντονι Μπλίνκεν

Ο Πούτιν «επιτάχυνε σχεδόν όλα όσα προσπάθησε να αποτρέψει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για την απόφαση του Ρώσου προέδρου να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία ήταν μια βαθιά στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν και τη Ρωσία, με πολλούς τρόπους», πρόσθεσε. Ο Μπλίνκεν επέκρινε επίσης την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επανέφερε αντ’ αυτού εκτεταμένες κυρώσεις σε βάρος της χώρας.