Μια ομάδα βουλευτών του Δημοκρατικού κόμματος εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την απόφασή του να εξαπολύσει επιθέσεις κατά των Χούθι στην Υεμένη χωρίς να έχει ζητήσει πρώτα την έγκριση του Κογκρέσου.

Τα χτυπήματα που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη σηματοδοτούν την πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά των συνεχιζόμενων επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο διεθνές εμπόριο.

Ενδεικτική των προβλημάτων είναι η απόφαση της Tesla, της αυτοκινητοβιομηχανίας του Έλον Μασκ, για τερματισμό της παραγωγής στο μεγάλο εργοστάσιό της στη Γερμανία εξαιτίας προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δικαιολόγησε τις επιθέσεις στην Υεμένη επικαλούμενη «το εγγενές δικαίωμα της ατομικής και συλλογικής αυτοάμυνας, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Οι βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος ωστόσο υπογραμμίζουν πως η απόφασή του παραβίασε το Άρθρο 1 του αμερικανικού Συντάγματος, το οποίο απαιτεί την έγκριση από το Κογκρέσο για οποιαδήποτε στρατιωτική δράση. Ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο αλλά δεν ζήτησε την έγκρισή του.

«Αυτή είναι μια απαράδεκτη παραβίαση του Συντάγματος», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η βουλευτής Pramila Jayapal, η οποία προεδρεύει της κοινοβουλευτικής Progressive Caucus του Κογκρέσου. Οι προοδευτικοί βουλευτες Rashida Tlaib και Cori Bush, συμφωνώντας με τη θέση της Pramila Jayapal, αποδοκίμασαν τον «ατελείωτο πόλεμο» και χαρακτήρισαν τις ενέργειες του Μπάιντεν αντισυνταγματικές.

«Ο Πρόεδρος έπρεπε να έρθει στο Κογκρέσο πριν ξεκινήσει ένα χτύπημα κατά των Χούθι στην Υεμένη και μας εμπλέξει σε μία ακόμη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Αυτό αναφέρει το άρθρο 1 του Συντάγματος. Θα το υπερασπιστώ, ανεξάρτητα από το αν ένας Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικανός είναι στον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο βουλευτής της Καλιφόρνια Ro Khanna στο X. Η Ilhan Omar έκανε retweet τη θέση του Khanna.

Ρεπουμπλικάνοι πήραν τη σκυτάλη και επέκριναν τον Τζο Μπάιντεν. Ο γερουσιαστής Mike Lee συμφώνησε με την ανάρτηση του Khanna τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα έχει σημασία, ανεξάρτητα από κομματική ιδιότητα». Ο Thomas Massie επαίνεσε επίσης τις «αρχές» του Khanna με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Chip Roy είπε ότι συμφωνεί με τα χτυπήματα κατά των Χούτι στην Υεμένη, αλλά επέκρινε τον Τζο Μπάιντεν γιατί η απόφαση δεν ελήφθη από το Κογκρέσο.

Ο δημοκρατικός Mark Pocan απαίτησε επίσης τη συνεργασία του Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο πριν συνεχίσει τις επιθέσεις. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν να εμπλακούν σε μια ακόμη σύγκρουση δεκαετιών χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.