Νεκρός είναι ο εικονολήπτης του Al Jazeera, Σαμίρ Αμπού Ντάκα που τραυματίστηκε στη Χαν Γιουνίς, μαζί με τον γνωστό δημοσιογράφο Ουαέλ αλ-Νταντού, επικεφαλής του δικτύου στη Γάζα ενώ κάλυπταν τον βομβαρδισμό ενός σχολείου στην περιοχή. Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή ο Mohamed Moawad, ανώτερο στέλεχος του Al Jazeera. Ο εικονολήπτης υπέκυψε στα τραύματά του αφού οι διασώστες δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στο σημείο ώστε να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο, επειδή ο δρόμος ήταν μπλοκαρισμένος από τα ερείπια ενός σπιτιού.

«Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε την απώλεια του αφοσιωμένου εικονολήπτη μας, Σαμίρ Αμπού Ντάκα», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Μοχάμεντ Μουαουάντ, αρχισυντάκτης του καναλιού.

Κανένα σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του καναλιού, οι δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πόλη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα. Νωρίτερα, το Al Jazeera μετέδωσε ότι ο επικεφαλής του γραφείου του στη Γάζα, ο Ουαέλ Νταχντού και ο Αμπού Ντάκα τραυματίστηκαν πιθανότατα από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο Νταχντού τραυματίστηκε στο χέρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Το Al Jazeera τόνισε ότι θεωρεί υπεύθυνες για το συμβάν «τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις». «Η ομάδα της Γάζας και ιδίως ο Ουαέλ και ο Σαμίρ, έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην παρουσίαση όλου του εύρους της καταστροφής και της φρίκης των ισραηλινών ωμοτήτων. Χωρίς την αφοσίωσή τους, οι ωμότητες στη Γάζα δεν θα είχαν παρουσιαστεί στον κόσμο», αναφέρει το κανάλι.

Ο πρώτος βομβαρδισμός στόχευσε ένα σχολείο της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στη Χαν Γιουνίς. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στο σημείο για να κάνουν ρεπορτάζ, όταν σημειώθηκε ο δεύτερος βομβαρδισμός, σύμφωνα με τη Χαμάς, η οποία έκανε λόγο για «σκόπιμη» στόχευση των εκπροσώπων του Τύπου. Πρόκειται για «απόπειρα εκφοβισμού των δημοσιογράφων, για να μην καταγράφουν τις σφαγές που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε η οργάνωση.

Υπέφερε για ώρες

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ράφα, δήλωσε ότι το ασθενοφόρο έπρεπε να λάβει προηγουμένως «έγκριση» από τις ισραηλινές δυνάμεις πριν φτάσει στον Σαμέρ Αμπουντακά. Ο εικονολήπτης «υπέφερε για περισσότερες από δύο ώρες» και «αιμορραγούσε στο έδαφος», καθώς οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούσαν να τον προσεγγίσουν αμέσως, όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ.

Κατά την επίθεση τραυματίστηκε επίσης και ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Ουαέλ αλ-Νταντού, ο οποίος έχει χάσει πολλά μέλη της οικογένειάς του μετά από βομβαρδισμό του σπιτιού του στη Γάζα, ωστόσο συνεχίζει το ρεπορτάζ για το Al Jazeera, επιδεικνύοντας τεράστιο ψυχικό σθένος.

Οι νεκροί εργαζόμενοι στα μέσα

Σύμφωνα με την καταγραφή της κυβέρνησης στη Γάζα, πρόκειται για τον 89ο δημοσιογράφο ή εργαζόμενο σε ΜΜΕ που χάνει τη ζωή του στη Γάζα. Νωρίτερα γνωστοποιήθηκε ότι σκοτώθηκε και ο Χαμίς Χουσαΐν, ο μοναδικός δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ και τραυματίστηκε ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία, στο περιθώριο της προσευχής της Παρασκευής κοντά στο τέμενος Αλ Άκσα.