Μια πόλη των ΗΠΑ αποφάσισε να υψώσει για ένα μήνα την παλαιστινιακή σημαία μαζί με την αμερικανική με αφορμή το Μεσανατολικό και έκτοτε έχουν ξεσπάσει σοβαρές αντιδράσεις, ενώ υπάρχουν φόβοι για επεισόδια.

Το περιστατικό διαδραματίζεται στην πόλη North Andover στη Μασαχουσέτη και η New York Post αναφέρει ότι όλα ξεκίνησαν στις 16 Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την αρχή του βομβαρδισμού της Γάζας.

Τότε, η φοιτήτρια Selma Khayal κατέθεσε αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο να υψωθεί η σημαία, σε ένδειξη συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό, καθώς μια μέρα πριν είχε γίνει αντίστοιχη κίνηση για το Ισραήλ. Το συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα, αλλά μετά από έξι ώρες άλλαξε τον κανονισμό για τις σημαίες, ώστε να μην δημιουργηθούν αντίστοιχα επεισόδια.

Συγκεκριμένα, μέχρι τότε μπορούσε κάθε κάτοικος να ζητήσει να υψωθεί σημαία για οποιοδήποτε λόγο, αφού οι στύλοι θεωρούνται «δημόσιο φόρουμ». Υπό τον φόβο αντιδράσεων για το Μεσανατολικό όμως, αυτό άλλαξε και πλέον επιτρέπονται μόνο σημαίες με ουδέτερο περιεχόμενο ή για κυβερνητικούς λόγους.

Εντούτοις, δεν ακυρώθηκαν οι εγκρίσεις που είχαν δοθεί σε αιτήματα πριν την αλλαγή του νόμου, οπότε για ένα μήνα η παλαιστινιακή σημαία θα κυματίζει δίπλα στην αμερικανική.

«Αυτό υποστηρίζει την τρομοκρατία και την Χαμάς που σκότωσε αθώους», ανέφεραν Εβραίοι κάτοικοι του North Andover.

«Θέλω να αναδείξω τα δεινά που περνάει ο λαός μου. Αυτή η σημαία δεν είναι υπέρ της Χαμάς, ούτε στηρίζει την τρομοκρατία. Αναφέρομαι σε νεκρές μητέρες και παιδιά», είπε η φοιτήτρια Selma Khayal για να υποστηρίξει τη θέση της.