Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας επιχείρησε να φιλήσει, δίκην χαιρετισμού, τη Γερμανίδα ομόλογό του στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, και η κίνηση του αυτή παραλίγο να καταλήξει σε διπλωματικό επεισόδιο. Όπως φαίνεται στο βίντεο, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο 65χρονος Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν αρχικά δίνει το χέρι του στην 42χρονη Ανναλένα Μπέρμποκ πριν κάνει μία άγαρμπη κίνηση να την φιλήσει.

Μετά το τέλος της «οικογενειακής» φωτογραφίας των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, η Μπέρμποκ φαίνεται να απομακρύνεται από τον Γκρλιτς-Ράντμαν ενώ εκείνος συνεχίζει να έχει καρφωμένο πάνω της το βλέμμα του.

Η κίνηση του Κροάτη υπουργού σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας του, με τα Βαλκανικά μέσα ενημέρωσης και τους χρήστες του Διαδικτύου να επικρίνουν έντονα το επεισόδιο και μάλιστα το χαρακτηρίζουν ως «σεξουαλική παρενόχληση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας υπερασπίστηκε την στάση του κάνοντας λόγο για «μια θερμή, ανθρώπινη προσέγγιση προς μια συνάδελφο».

Ωστόσο παραδέχτηκε πως «μπορεί να ήταν και λίγο άβολο» και είπε συγγνώμη «σε όποιον το εξέλαβε έτσι».

Μέχρι και η πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιαντράνκα Κόσορ, σχολίασε αρνητικά την στάση του Κορεάτη Υπουργού. «Το βίαιο φιλί σε μια γυναίκα είναι βία, δεν είναι;»