Τρεις μήνες μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα, η διαβόητη μισθοφορική οργάνωση Wagner, επέστρεψε ανακοινώνοντας πως στρατολογεί ξανά μαχητές.

Το ρωσικό περιφερειακό πρακτορείο 59.RU, ανέφερε πως η επανέναρξη των προσλήψεων μαχητών επιβεβαιώθηκε επίσημα από εκπρόσωπο της Wagner. Νωρίτερα, άλλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως το NGS.RU, έκαναν λόγο για νέες στρατολογήσεις, επικαλούμενα τοπικές πηγές της οργάνωσης.

Σε δημοφιλή social media στη Ρωσία, όπως το VKontakte και το Telegram, έκαναν την εμφάνισή τους αναρτήσεις από το τοπικό γραφείο της Wagner στο Περμ που ανέφεραν: «Επιστρέφουμε!».

Οι αναρτήσεις συνοδεύονταν και από τη σχετική ενημέρωση για τα έγγραφα που θα πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι. Αίσθηση, όπως αναφέρει το Insider, προκαλεί το γεγονός πως η Wagner ζητάει από τους νέους μισθοφόρους της να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, μια μεγάλη αλλαγή από την εποχή που ο Γεβγκένι Πριγκόζιν στρατολογούσε βαρυποινίτες από τις Ρωσικές φυλακές για να ενισχύσουν τις πρώτες γραμμές του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους ίδιους λογαριασμούς, οι προσλήψεις ανεστάλησαν – ενδεχομένως προσωρινά – το απόγευμα της Τετάρτης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται για το λόγο που συνέβη αυτό.

Η μισθοφορική οργάνωση είχε σχεδόν διαλυθεί μετά τη βραχύβια ανταρσία εναντίον του Κρεμλίνου τον περασμένο Ιούνιο. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επί της ουσίας εξορίστηκε αρχικά στη Λευκορωσία. Η ηγεσία της Wagner, μαζί με τον επικεφαλής της, εξοντώθηκε ολοκληρωτικά όταν στις 23 Αυγούστου συνετρίβη μυστηριωδώς το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Πριγκόζιν και τα υπόλοιπα μέλη του στενού του κύκλου.

«Υπό τον έλεγχο του Πούτιν»

Την μεγάλη περιουσία του Πριγκόζιν κληρονόμησε ο 25χρονος γιος του Πάβελ, ο οποίος φημολογείται εδώ και αρκετούς μήνες πως θα μπορούσε να είναι ο διάδοχός του και στην ηγεσία της Wagner. Μάλιστα λογαριασμός στο Telegram, που συνδέεται με τη Wagner, έχει παρουσιάσει τον Πάβελ ως τον μελλοντικό ηγέτη της οργάνωσης.

Όμως τόσο το NGS.RU όσο και το 59.RU, ανέφεραν ότι επί της ουσίας η Wagner έχει απορροφηθεί από τη Ρωσική Εθνοφρουρά, γνωστή και ως Ροσγκβαρντίγια. Το ίδιο υποστήριξε σε δημοσίευμά του και ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Military Review, ενώ σχετικές αναφορές υπήρξαν και σε αναρτήσεις πρόσληψης. Πρόκειται για ένα σώμα που ασχολείται με απειλές εσωτερικής ασφάλειας και αναφέρεται απευθείας στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πολλοί εμπειρογνώμονες της Δύσης ανέφεραν στο παρελθόν πως ο έλεγχος της Wagner θα περνούσε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Αυτό είχαν ισχυριστεί και αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών στους New York Times, υποστηρίζοντας πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προχωρούσε σε μια αναδιάρθρωση της εταιρείας μισθοφόρων.

Στο διάστημα που ακολούθησε, το Κρεμλίνο φαίνεται, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, να αναδιάρθρωσε τη δομή της Wagner στην Αφρική, ώστε να συνεχίσει τον κρίσιμο ρόλο της ως «μακρύ χέρι» της Ρωσίας σε κομβικές χώρες της ηπείρου. Επίσης το υπουργείο Άμυνας ανέπτυξε και νέες συνεργασίες με άλλες ιδιωτικές μισθοφορικές οργανώσεις, που είτε προϋπήρχαν είτε ιδρύθηκαν μετά τη περιθωριοποίηση της Wagner, ώστε να στρατολογήσει μαχητές για τα «καυτά» πεδία εκτός ρωσικής επικράτειας, τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή. Επίσης ορισμένοι πρώην μαχητές της Wagner φαίνεται να εντάχθηκαν στον τακτικό ρωσικό στρατό και συνέχισαν να πολεμούν στα μέτωπα της Ουκρανίας.