Οι υπέρβαροι επιβάτες είναι σπανίως θέμα στις πτήσεις στην Ιαπωνία, οπου η παχυσαρκία δεν είναι συνηθισμένη. Ωστόσο, όταν οι υπεύθυνοι της αεροπορικής εταιρίας Japan Airlines αντιλήφθηκαν πως ένα μεγάλο γκρουπ παλαιστών σούμο θα πετούσαν με κανονικές πτήσεις αποφάσισαν να βάλουν μια έξτρα στο πρόγραμμα καθώς ανησυχούσαν πως τα αεροπλάνα ενδεχομένως να μην απογειώνονταν.

Οι σούμο rikishi είχαν κλείσει θέσεις σε πτήσεις Boeing 737- 800 από αεροδρόμιο στο Τόκιο και το αεροδρόμιο στην Οσάκα, όπου επρόκειτο να διαγωνιστούν σε ένα αθλητικό φεστιβάλ, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri Shimbun και αναμεταδίδουν οι «The Times».

Ωστόσο προέκυψαν ανησυχίες για τη δυνατότητα στη χωρητικότητα του καυσίμου όταν το προσωπικό έμαθε αργά την Πέμπτη ότι οι λίστες επιβατών περιελάμβαναν παλαιστές σούμο, τους οποίους υπολόγισαν ότι ζύγιζαν κατά μέσο όρο 120 κιλά, πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο των 70 κιλών, σημειώνεται.

Ο διάδρομος του αεροδρομίου θα δυσκολευόταν να φιλοξενήσει ένα μεγαλύτερο αεροσκάφος, ανέφερε η εφημερίδα, αναγκάζοντας τις ιαπωνικές αερογραμμές να βάλουν επιπλέον πτήση για 27 παλαιστές σούμο, ανάμεσά τους και 14 που έπρεπε να πετάξουν από την Οσάκα στο Τόκιο για να επιβιβαστούν στην ειδική πτήση.

Εξαιρετικά ασυνήθιστο

«Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για εμάς να βάζουμε έξτρα πτήσεις λόγω των περιορισμών του βάρους στο αεροσκάφος», δήλωσε εκπρόσωπος της JAL στην εφημερίδα Minami-Nippon Shimbun.

Πρόσθετες πτήσεις έγιναν και για την επιστροφή των παλαιστών σούμο μετά τη λήξη του τουρνουά την Κυριακή (15/10), σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η ομάδα σούμο γίνεται είδηση. Το 2014, μια φωτογραφία παλαιστών σούμο που ήταν στοιβαγμένοι σε ένα μικρό επιβατικό αεροπλάνο έγινε viral.

Για να γίνει κάποιος παλαιστής σούμο δεν απαιτείται ελάχιστο βάρος. Αλλά το αρχαίο ιαπωνικό άθλημα κυρίως έχει βαρύτερους άνδρες. Ο Ōrora, ένας ρωσικής καταγωγής rikishi που αποσύρθηκε το 2018, είναι ο βαρύτερος όλων των εποχών, με βάρος 292,6 κιλά.