Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ έφθασε στο Πεκίνο, ανακοίνωσε η Μόσχα σήμερα, ενόψει της αναμενόμενης επίσκεψης στην Κίνα του προέδρου της Ρωσίας προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την ευκαιρία του τρίτου φόρουμ των νέων δρόμων του μεταξιού.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο κ. Λαβρόφ βρίσκεται στην κινεζική πρωτεύουσα, μαζί με ρωσική αντιπροσωπεία, μέσω X.

Το Πεκίνο υποδέχεται αντιπροσώπους 130 χωρών αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα δέκα χρόνια της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας δρόμος».

Πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αφού ανέλαβε την εξουσία το 2012. Σκοπό έχει να βελτιωθούν οι εμπορικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και όχι μόνο με την κατασκευή λιμανιών, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων, βιομηχανικών πάρκων κ.ά..

Τον Σεπτέμβριο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι ότι αποδέχεται την πρόσκληση του ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ να συμμετάσχει στη σύνοδο.

Κατά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στο Κρεμλίνο τον Μάρτιο, με φόντο την απομόνωση της Ρωσίας από τη Δύση, Μόσχα και Πεκίνο ανήγγειλαν ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας τους στο πλαίσιο της διμερούς φιλίας, που επισήμως χαρακτηρίζεται «χωρίς όρια».

Τους τελευταίους μήνες, ο ρώσος πρόεδρος απέφυγε να συμμετάσχει σε διεθνείς συνόδους εκτός συνόρων της χώρας του εξαιτίας εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο τον κατηγορεί για τον «βίαιο εκτοπισμό» παιδιών από την Ουκρανία.

Το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία κι αυτοπροβάλλεται ως ουδέτερο μέρος, προσφέροντας ωστόσο ταυτόχρονα ζωτική διπλωματική και οικονομική στήριξη στη Μόσχα.