Ο γενικός εισαγγελέας στη Λιβύη έδωσε εντολή να τεθούν σε προσωρινή κράτηση οκτώ λίβυοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο της έρευνας για την κατάρρευση δύο φραγμάτων που προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στις 10 Σεπτεμβρίου στην Ντέρνα, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του.

Αυτά τα οκτώ πρόσωπα, τα οποία κατέχουν ή κατείχαν θέσεις ευθύνης στους κόλπους της διεύθυνσης υδάτινων πόρων ή της διεύθυνσης διαχείρισης φραγμάτων στη Λιβύη, είναι ύποπτα μεταξύ άλλων για «κακοδιαχείριση» και «αμέλεια», διευκρινίσθηκε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο δήμαρχος της Ντέρνα Αμπντουλμονέμ αλ-Γαΐτι, ο οποίος παύθηκε μαζί με το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο μετά την τραγωδία, περιλαμβάντεται στα πρόσωπα που τέθηκαν σε προσωρινή κράτηση.

Η καταιγίδα Daniel έπληξε τη νύχτα της 10ης προς την 11η Σεπτεμβρίου την ανατολική Λιβύη και κυρίως την Ντέρνα, μια πόλη 100.000 κατοίκων στα παράλια της Μεσογείου, προκαλώντας την κατάρρευση δύο φραγμάτων και πλημμύρα μεγέθους τσουνάμι η οποία παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο προσωρινό απολογισμό, η πλημμύρα στοίχισε τη ζωή σε 3.868 ανθρώπους, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη χιλιάδων άλλων.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες κάτοικοι της Ντέρνα είχαν διαδηλώσει ζητώντας να λογοδοτήσουν οι αρχές για την καταστροφή.

Ο λίβυος γενικός εισαγγελέας αλ-Σεντίκ αλ-Σουρ είχε ανακοινώσει στις 15 Σεπτεμβρίου πως άρχισε έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεύθυνση φραγμάτων στη Λιβύη είχε επισημάνει ρωγμές στα δύο έργα ήδη από το 1998, όμως δεν έγινε καμιά εργασία για την επισκευή τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάσθηκε κυρίως ένα συμβόλαιο, που είχε συναφθεί ανάμεσα στη λιβυκή υπηρεσία Υδάτων και μια τουρκική εταιρεία για τη συντήρηση των δύο φραγμάτων, και την καταβολή το 2014 σ’ αυτή την τελευταία «δυσανάλογων ποσών», και αυτό «μολονότι (η τουρκική εταιρεία) είχε παραβιάσει τις δεσμεύσεις οι οποίες προβλέπονταν από το συμβόλαιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα.

Σε μελέτη του το Νοέμβριο του 2022, ο λίβυος μηχανικός και πανεπιστημιακός Αμπντέλ-Ουάνις Ασούρ είχε προειδοποιήσει για μια καταστροφή που απειλούσε την Ντέρνα, αν οι αρχές δεν προχωρούσαν σε εργασίες συντήρησης των δύο φραγμάτων.

Όμως η προειδοποίηση αυτή έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, αν και η Λιβύη, η οποία διαθέτει τα πιο πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα της Αφρικής, δεν στερείται μέσων.