Οι πέντε Αμερικανοί που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ιράν επέστρεψαν σήμερα στις ΗΠΑ, τερματίζοντας την «εφιαλτική» τους φυλάκιση, μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τους με πέντε Ιρανούς που κρατούνταν στις ΗΠΑ και την αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων ύψους 6 δισ. δολαρίων. Βγαίνοντας από το αεροσκάφος, οι πέντε Αμερικανοί έγιναν δεκτοί από συγγενείς και φίλους με χαμόγελα, γέλια και εμφανή συγκίνηση, σύμφωνα με βίντεο από το αεροδρόμιο.

«Ο εφιάλτης επιτέλους τελείωσε», δήλωσε ο Μπάμπακ Ναμάζι, αγκαλιάζοντας με το χέρι του τον αδελφό του Σιαμάκ που επέστρεψε στην πατρίδα. Η τελετή υποδοχής ήρθε σε συνέχεια μιας προσεκτικά συντονισμένης ανταλλαγής, που συμφωνήθηκε ύστερα από μήνες συνομιλιών με τη μεσολάβηση του Κατάρ και ενεργοποιήθηκε χθες, όταν τα κεφάλαια που βρίσκονταν δεσμευμένα στη Νότια Κορέα μεταφέρθηκαν, μέσω Ελβετίας, σε τράπεζες στη Ντόχα.

Αφού επιβεβαιώθηκε η μεταφορά, οι πέντε Αμερικανοί κρατούμενοι και δύο συγγενείς τους επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος του Κατάρ και αναχώρησαν από την Τεχεράνη, την ίδια ώρα που δύο από τους πέντε Ιρανούς κρατουμένους προσγειώθηκαν στη Ντόχα καθ’ οδόν προς την πατρίδα τους. Τρεις Ιρανοί επέλεξαν να μην επιστρέψουν στο Ιράν.

Η συμφωνία αίρει ένα σημείο τριβής μεταξύ των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζουν την Τεχεράνη χορηγό τρομοκρατίας, και του Ιράν, που αναφέρονται στις ΗΠΑ ως τον «Μεγάλο Σατανά». Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν αυτό θα φέρει πιο κοντά τους δύο αντιπάλους σε άλλα θέματα, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη στήριξή του προς περιφερειακές παραστρατιωτικές οργανώσεις ή την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο και τις κυρώσεις των ΗΠΑ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στους απελευθερωθέντες Αμερικανούς περιλαμβάνονται οι Σιαμάκ Ναμάζι, 51 ετών και Εμάντ Σάρκι, 59 ετών, επιχειρηματίες με διπλή αμερικανική και ιρανική υπηκοότητα και ο 67χρονος περιβαλλοντολόγος Μοράντ Ταχμπάζ που έχει επίσης και βρετανική υπηκοότητα. Τα στοιχεία των άλλων δύο δεν έγιναν δημοσίως γνωστά.