Ο εξόριστος πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλος Πουτζντεμόν έθεσε τους όρους του για να δώσει την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του σε μια νέα κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ο βασικός όρος του είναι να μπουν στο αρχείο όλες οι δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του ίδιου και των άλλων Καταλανών ηγετών αυτονομιστών. Τα καταλανικά θα πρέπει επίσης να αναγνωριστούν ως επίσημη γλώσσα από τους θεσμούς της ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως το καταλανικό κόμμα του Πουτζντεμόν, Junts per Catalunya, διαθέτει συνολικά επτά βουλευτές, η ψήφος των οποίων είναι κρίσιμη για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Πέδρο Σάντσεθ.

Όπως έχει διαμορφωθεί το ισπανικό κοινοβούλιο μετά την τελευταία εκλογική μάχη και με βάση τη στάση που έχουν κρατήσει μέχρι τώρα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εάν οι Καταλανοί βουλευτές δεν στηρίξουν για την πρωθυπουργία τον Πέδρο Σάντσεθ τότε το πιθανότερο σενάριο είναι η χώρα να οδηγηθεί σε νέες κάλπες.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Πουτζντεμόν, κεντρικό πρόσωπο της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017 μέσω δημοψηφίσματος, το οποίο κρίθηκε παράνομο και αντισυνταγματικό από τις κρατικές αρχές, απαίτησε «την πλήρη και αποτελεσματική εγκατάλειψη της δικαστικής οδού εναντίον του κινήματος της ανεξαρτησίας» μέσω «ενός νόμου περί αμνηστίας».