Aν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που κάνουν μπάνιο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα θα πρέπει να σας ενημερώσουμε πως η ρουτίνα καθαριότητά σας περνάει κρίση αμφισβήτησης λόγω της ενεργειακής κρίσης και εξαιτίας της εξάπλωσης του κινήματος Non-Bathing (που σημαίνει δεν πλενόμαστε/λουζόμαστε) το οποίο αποτελεί παγκόσμια τάση από πέρσι. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Winfried Kretschmann, συνέστησε στους Γερμανούς να χρησιμοποιούν μια βρεγμένη πετσέτα για να καθαρίζουν το σώμα τους, αντί για να κάνουν ντους.
Ο κίνημα Cleansing Reduction ή Non Bathing υποστηρίζει πως όσοι κάνουν σπάνια ή καθόλου ντους προστατεύουν τον επιδερμικό φραγμό τους και κάνουν καλό στο δέρμα τους ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούν πολύ νερό. Από την εποχή των lockdown και μετά πολλοί άνθρωποι μείωσαν τη συχνότητα που κάνουν ντους «Οι αφορμές για περιποίηση και styling απλώς εξαφανίστηκαν για εκατομμύρια ανθρώπους», λέει η αναλύτρια Yvonne Hornung της εταιρείας ερευνών αγοράς Nielsen. Έτσι έγιναν πιο χαλαροί με την εμφάνισή τους λόγω του καθεστώτος της τηλεργασίας, ενώ δεν υπήρχε έξοδος ούτε άθληση. 5 χρόνια μετά η αγορά σαμπουάν και αφρόλουτρων έχει αρχίσει αν ανακάμπτει αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα τουλάχιστον τα επίπεδα που είχε προ πανδημίας.
Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Kunstmann στο Μόναχο, που μετέφρασε και κυκλοφόρησε στη Γερμανία το best-seller «Clean: The New Science of Skin» του James Hamblin, ετησίως στη Γερμανία δαπανώνται 15 δισεκατομμύρια ευρώ για προϊόντα περιποίησης σώματος αν και δεν υπάρχει σχεδόν καμια ασφαλής θεωρία για το τι πραγματικά κάνει καλό στο δέρμα και τι όχι: «Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα σπάνια είναι ανεξάρτητη από τους κολοσσούς της καλλυντικής βιομηχανίας.»
Ο James Hamblin δήλωσε στο περιοδικό της Süddeutsche Zeitung ότι η σαπουνιοβιομηχανία όντως βελτίωσε σημαντικά τη δημόσια υγεία, «Κάποια στιγμή, όμως, ξέφυγε». Το σημαντικό είναι να πλένουμε καλά τα χέρια, με τα οποία αγγίζουμε συχνά τη μύτη ή τα μάτια – «ακόμα και όταν δεν υπάρχει πανδημία». Το σαπούνι είναι απαραίτητο μόνο σε λίγα σημεία, όπως οι πατούσες και οι μασχάλες. «Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε σε διαφημίσεις και ταινίες ανθρώπους να σαπουνίζονται ολόκληροι, λες και είναι αυτοκίνητα σε πλυντήριο. Έτσι, περνάμε περισσότερο χρόνο στο ντους απ’ όσο χρειάζεται, καταναλώνουμε περισσότερο νερό, αγοράζουμε προϊόντα των οποίων τα συστατικά έχουν διανύσει μισό πλανήτη και έχουν συσκευαστεί σε πλαστικά μπουκάλια», εξηγεί.
Την τάση αυτή φαίνεται πως υιοθέτησαν και πολλοί stars του Hollywood από το 2021
H Kristen Bell, ο Brad Pitt και ο Jake Gyllenhaal το δήλωσαν ανοιχτά. Η Jennifer Aniston, η Julia Roberts και η Charlize Theron είπαν σε συνεντεύξεις ότι κάνουν ντους μόλις μία φορά την εβδομάδα για να εξοικονομούν νερό, ενώ η Mila Kunis είπε σε ένα podcast πως δεν πλένει το σώμα της κάθε μέρα, αλλά καθαρίζει μόνο τις μασχάλες, το στήθος, τα πόδια και την ευαίσθητη περιοχή ενώ αποκάλυψε πως κρίνει το ντους υπερεκτιμημένο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο σύντροφός της Ashton Kutcher που χρησιμοποιεί ένα κομμάτι σαπούνι για τις μασχάλες και τα γεννητικά του όργανα.
Tι θα συμβεί σε κάποιον που σταματά να πλένεται καθημερινά;
Aρχικά θα του μυρίζει έντονα ο εαυτός του και θα νομίζει πως χρειάζεται επιτακτικά πλύσιμο. «Μετά από κάποιο διάστημα χωρίς παρεμβάσεις, δημιουργείται νέα ισορροπία στο δέρμα και στα μαλλιά», λέει ο James Hamblin. Από την πλευρά της η δερματολόγος Marion Moers-Carpi από το Μόναχο συμφωνεί λέγοντας πως «Υποβάλλουμε το σώμα μας σε υπερβολές. Πολλοί πλένονται υπερβολικά, με πολύ ζεστό νερό και για πολλή ώρα. Είκοσι λεπτά καθημερινά στο ντους είναι αχρείαστα και καθόλου ωφέλιμα. Άτομα με δερματικά προβλήματα, όπως ατοπική δερματίτιδα, πρέπει οπωσδήποτε να είναι προσεκτικά.»
Και οι δυο τους συμφωνούν πως με το καθημερινό τρίψιμο αφαιρούνται τα φυσικά έλαια που παράγουν οι αδένες για την προστασία της επιδερμίδας και το δέρμα γίνεται πιο σκληρό με αποτέλεσμα να χρειάζονται ενυδατικές κρέμες για να αναπληρωθούν τεχνητά τα φυσικά λιπαρά.
Η Marion Moers-Carpi κάνει ντους περίπου δύο φορές την εβδομάδα και χρησιμοποιεί ελάχιστο σαπούνι. και προτείνει μάλιστα το απλό πράσινο σαπούνι, που παλιότερα θεωρούνταν ξεπερασμένο. «Ρωτήστε τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας πόσο συχνά έπλεναν τον εαυτό τους. Συνήθως έκαναν μόνο ένα μπάνιο την εβδομάδα. Κι όμως, δεν ήταν όλοι δύσοσμοι!» λέει η δερματολόγος.