Ήταν 15 Ιουλίου 1997, όταν ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Gianni Versace βγήκε από την πολυτελή του έπαυλη στο Μαϊάμι για να πάρει τον καθημερινό του καφέ από ένα κοντινό καφέ, το News Café. Συνήθως, αυτό το έκανε ο βοηθός του, αλλά εκείνη την ημέρα ο σχεδιαστής αποφάσισε να πάει μόνος του. Στην επιστροφή, ενώ ξεκλείδωνε την πόρτα του σπιτιού του, δέχθηκε δύο πυροβολισμούς στο κεφάλι από έναν νεαρό άνδρα που τον παρακολουθούσε διακριτικά. Ήταν μόλις 50 ετών.

Ο δολοφόνος ήταν ο Andrew Cunanan, ένας 27χρονος άντρας με μυστηριώδες παρελθόν και μια σειρά από εγκλήματα πίσω του. Μετά τη δολοφονία, κατάφερε να διαφύγει, όμως οκτώ ημέρες αργότερα, όταν περικυκλώθηκε από την αστυνομία, αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιήσει τόσο στον Gianni Versace όσο και στα προηγούμενα θύματά του. Δεν άφησε πίσω του κανένα σημείωμα ή εξήγηση. Μέχρι σήμερα, το κίνητρό του παραμένει άγνωστο.
Το 1997, ο Gianni Versace βρισκόταν στην κορυφή της επιτυχίας του. Είχε μετατρέψει το όνομά του σε παγκόσμιο brand, σχεδίαζε τολμηρά και προκλητικά ρούχα, συνδυάζοντας τη μόδα με τον αισθησιασμό και το στοιχείο του θεάματος. Η συλλογή του με δερμάτινα, bondage και BDSM στοιχεία είχε προκαλέσει σάλο αλλά και λατρεία. Ήταν σε μακροχρόνια σχέση με τον σύντροφό του Antonio D’Amico, και ανάμεσα στους θαυμαστές του συγκαταλέγονταν προσωπικότητες όπως η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Elton John και η Madonna.

Ο Andrew Cunanan ήταν ένας άνθρωπος διψασμένος για προσοχή. Κατάγονταν από μια φτωχή οικογένεια στις ΗΠΑ, αλλά προσποιούνταν ότι ήταν γόνος πλούσιου περιβάλλοντος. Είχε χαρισματική προσωπικότητα, μιλούσε πολύ και γελούσε δυνατά, όμως ζούσε διπλή ζωή: Aπό τη μία πλευρά κοινωνικός και ευχάριστος, από την άλλη ζιγκολό, διακινητής ναρκωτικών και εγκληματίας.
Ζούσε από τα λεφτά πλούσιων gay ανδρών, προσφέροντας «παρέα» και διακριτικότητα. Όταν οι σχέσεις του άρχισαν να διαλύονται, η ψυχολογική του κατάσταση επιδεινώθηκε. Μετά από μια συναισθηματική και επαγγελματική κατάρρευση, άρχισε μια δολοφονική πορεία με θύματα ανθρώπους από τον κοντινό του κύκλο και τελικά τον Gianni Versace.
Η δράση του ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1997:
O David Madson, πρώην σύντροφός του, και ο καλύτερός του φίλος βρέθηκαν δολοφονημένοι στη Μινεσότα.
O Lee Miglin, πλούσιος επιχειρηματίας στο Σικάγο, δολοφονήθηκε βάναυσα χωρίς να υπάρχει προφανής σύνδεση.
O William Reese, επιστάτης σε νεκροταφείο στο Νιου Τζέρσι, δολοφονήθηκε για να του πάρει το φορτηγάκι του.
Στις 15 Ιουλίου, δολοφόνησε τον Gianni Versace.
Στις 23 Ιουλίου, εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε ένα σπίτι στο Μαϊάμι. Είχε αυτοκτονήσει.
Γιατί σκότωσε τον Gianni Versace;
Το ερώτημα που απασχολεί ακόμα τους ερευνητές είναι γιατί επέλεξε τον Gianni Versace. Δεν υπήρξε κάποια επιβεβαιωμένη προσωπική σχέση μεταξύ τους, αν και υπήρξαν φήμες ότι είχαν συναντηθεί κοινωνικά. Οι εγκληματολόγοι καταλήγουν ότι ο Andrew Cunanan ζήλευε βαθιά τους πλούσιους, όμορφους και επιτυχημένους ανθρώπους. Ο Ιταλός σχεδιαστής, ως σύμβολο αυτού του κόσμου, ίσως έγινε το απόλυτο «τρόπαιο» στη διαταραγμένη του αντίληψη για τη φήμη και τη δύναμη. Ο ίδιος είχε δηλώσει παλιότερα πως «ήθελε να μείνει στην ιστορία». Τελικά, τα κατάφερε, αλλά με τον πιο σκοτεινό τρόπο.
Η ιστορία του Versace και του Cunanan δεν είναι μόνο η ιστορία μιας δολοφονίας, αλλά και μια τραγική σύγκρουση δύο αντίθετων κόσμων: Του δημιουργού που ύψωσε τη μόδα στο επίπεδο της τέχνης και του ανθρώπου που πάλεψε να γίνει κάποιος ακόμα και μέσα από το έγκλημα.