Είτε προτιμάτε να πλένετε τα πιάτα με το χέρι είτε απλά μετράτε αντίστροφα τις μέρες μέχρι να μπορέσετε να αγοράσετε πλυντήριο πιάτων, είναι σημαντικό να τα πλένετε σωστά. Ευτυχώς, το μόνο που χρειάζεται για να πετύχετε ένα βαθύ καθάρισμα είναι να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα. Όπως αυτά που αναφέρει και το housedigest.com, στον κατατοπιστικότατο οδηγό του.

Παραλείψτε το σφουγγάρι

πλύσιμο πιάτων

Τα σφουγγάρια μπορούν να φιλοξενήσουν δυσάρεστα βακτήρια, όπως σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο, νοροϊό, E. Coli και σταφυλόκοκκο, αναφέρει το Livestrong. Η χρήση ενός σφουγγαριού μπορεί να είναι εντάξει αν ακολουθήσει πλύση στο πλυντήριο πιάτων, επειδή η υψηλή θερμότητα σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια, αλλά όταν πλένετε τα πιάτα στο χέρι, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το σφουγγάρι σας. Είναι πολύ καλύτερο να πλένετε τα πιάτα σας με τα χέρια σας και να τρίβετε απαλά το σαπούνι στις βρώμικες περιοχές -απλώς βεβαιωθείτε ότι φοράτε γάντια για να αποφύγετε το κόψιμο των χεριών σας από κάποιο μαχαίρι.

Ένας άλλος καλός λόγος για να παραλείψετε τα σφουγγάρια είναι ότι συχνά είναι πολύ τραχιά για τα σκεύη πιάτων. Τα τραχιά σφουγγάρια μπορεί να γρατσουνίσουν πιάτα και κούπες, δημιουργώντας μικροσκοπικά κρησφύγετα για βακτήρια. Τα λειαντικά σφουγγάρια μπορούν, επίσης, να διασπάσουν την επίστρωση στα αντικολλητικά τηγάνια, με αποτέλεσμα να εκπέμπουν PFOAs και PFAs στο φαγητό σας, τονίζει το Healthline. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη χρήση ενός σφουγγαριού στα πιάτα σας, μην ανησυχείτε. Απλά πρέπει να είστε πολύ σχολαστικοί με την επαρκή εξάλειψη των βακτηρίων.

Ξεκινήστε με μούλιασμα

πιάτα σε νερό

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πάρα πολύ υγρό πιάτων, όταν μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού μπορεί να είναι αρκετό για έναν γεμάτο νεροχύτη. Ένας τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα από το σαπούνι πιάτων και να διασφαλίσετε ότι τα κουζινικά σας σκεύη θα καθαριστούν καλύτερα είναι να γεμίσετε το νεροχύτη της κουζίνας με ζεστό, σαπουνόνερο πριν ξεκινήσετε. Αν προσθέσετε μια μικρή ποσότητα σαπουνιού πιάτων κάτω από το τρεχούμενο νερό, ο νεροχύτης σας θα γεμίσει με αφρό σε λίγα λεπτά και το σαπούνι σας θα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο. Για επιπλέον δύναμη καθαρισμού, επιλέξτε ένα αντιβακτηριδιακό υγρό πιάτων.

Αφού απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα φαγητού, αφήστε τα πιάτα σας να μουλιάσουν σε ζεστό νερό για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Αυτό θα σας βοηθήσει να τα πλύνετε ευκολότερα. Ωστόσο, μην μουλιάζετε τα ξύλινα ή μπαμπού επιτραπέζια σκεύη, καθώς αυτό μπορεί να τα κάνει να φουσκώσουν, να ραγίσουν ή να μουχλιάσουν. Όταν τελειώσετε με το μούλιασμα, ξεκινήστε να πλένετε τα μικρά αντικείμενα, όπως τα μαχαιροπήρουνα και τις κούπες του καφέ. Αυτά είναι συνήθως τα λιγότερο βρώμικα και δεν θα λερώσουν το νερό τόσο γρήγορα. Στη συνέχεια, προχωρήστε προς τα πιο βρώμικα σκεύη, όπως κατσαρόλες και τηγάνια, και στη συνέχεια αδειάστε το βρώμικο νερό.

Ξεπλύνετε και σκουπίστε

πιάτα

Ξεβγάλετε με ζεστό νερό και σκουπίστε τα πιάτα σας. Είναι καλύτερο να τα αφήνετε να στεγνώσουν μόνα τους ώστε να περιορίσετε τυχόν βακτήρια που θα μπορούσαν να μεταφερθούν από μια πετσέτα πιάτων, αλλά αν πρέπει να στεγνώσετε με πετσέτα για να κάνετε χώρο στον πάγκο σας, να χρησιμοποιείτε πάντα μια καθαρή. Μόλις τα πιάτα στεγνώσουν εντελώς, στοιβάξτε τα στα ντουλάπια σας και τελειώσατε!