Ο πόνος μιας ημικρανίας μπορεί να διαρκέσει για μέρες, και μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες τόσο συχνά όσο και κάθε δεύτερη μέρα. Οι ημικρανίες μπορεί να δυσκολέψουν την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το Everyday Health, ενώ είναι αρκετά περίπλοκες και οι γιατροί δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το τι τις προκαλεί.

Ποιοι υποφέρουν περισσότερο από ημικρανίες

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων που είναι επιρρεπείς στις ημικρανίες είναι πιο ευαίσθητος σε ορισμένα ερεθίσματα και εναύσματα σε σχέση με άλλους. Αυτά τα εναύσματα μπορεί να κυμαίνονται από περιβαλλοντικές αλλαγές έως ορισμένα τρόφιμα. Η Αμερικανική Εταιρεία Κεφαλαλγίας αναφέρει ότι 4 στους 5 ανθρώπους αναγνωρίζουν το άγχος ως ελκυστικό παράγοντα.

Η άγνοια των αιτιών που προκαλούν τις ημικρανίες καθιστά πιο δύσκολη τη θεραπεία τους. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτές, υπάρχουν κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου καθώς ξεκινά, σημειώνει το Everyday Health. Άλλα φάρμακα είναι προληπτικά και λειτουργούν για να μην εμφανίζονται ημικρανίες εξαρχής. Έτσι, με το άγχος να είναι ο ένοχος πίσω από τόσες πολλές ημικρανίες, η εκμάθηση της διαχείρισης του άγχους μπορεί, επίσης, να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο.

Η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής

Γιόγκα

Η γιόγκα και ο διαλογισμός θεωρούνται θεραπείες μείωσης του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα (MBSR) και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση της συχνότητας και της έντασης των ημικρανιών. Μια μελέτη του 2020, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, παρακολούθησε τα αποτελέσματα 89 συμμετεχόντων που υπέφεραν από 4 έως 20 ημικρανίες ανά μήνα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: 44 άτομα έλαβαν βιβλιογραφία σχετικά με τις ημικρανίες και τις θεραπείες, ενώ στους υπόλοιπους 45 δόθηκαν ηχητικά αρχεία με μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού για να τα εξασκούν για 30 λεπτά την ημέρα. Στο τέλος των 12 εβδομάδων, και οι δύο ομάδες μοιράστηκαν ότι είχαν λιγότερες ημικρανίες, αλλά η ομάδα με τα μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού σημείωσε καλύτερη ποιότητα ζωής, λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και μειωμένη δυσφορία και ένταση του πόνου.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το MBSR βοήθησε τους συμμετέχοντες να μάθουν έναν νέο τρόπο επεξεργασίας του πόνου που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη υγεία. Επιπλέον, τα θετικά αποτελέσματα διήρκεσαν έως και 36 εβδομάδες. Οι συγγραφείς της μελέτης, ωστόσο, σημείωσαν ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη, πιο πειστική μελέτη για να κατανοήσουμε πώς η γιόγκα και ο διαλογισμός επηρεάζουν την ημικρανία, τονίζει το healthdigest.com.