Παρά την αυξημένη επίγνωση ότι τα ζαχαρούχα ποτά είναι βλαβερά για την υγεία, είναι σαφές ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να λαχταρούν αναψυκτικά. Τι υπάρχει λοιπόν σε αυτά που εξακολουθεί να εμποδίζει εκατομμύρια ανθρώπους από το να σταματήσουν να τα καταναλώνουν;

Αναψυκτικά

Αναψυκτικά: Γιατί τα λαχταράτε συνέχεια

Τα αναψυκτικά, λοιπόν, περιέχουν συστατικά που διεγείρουν τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας και οι κατασκευαστές τους γνωρίζουν ακριβώς τα είδη διεγερτικών που θέλει ο εγκέφαλός σας. Σύμφωνα με το healthdigest.com, μάλιστα, ένα από αυτά, φυσικά, είναι η ζάχαρη.

«Η ζάχαρη στα ποτά περνάει μέσα από τον εγκέφαλο, ο καταναλώτής παίρνει την ντοπαμίνη που τον ανταμείβει και τότε η επίδραση της αύξησης της ντοπαμίνης εξαφανίζεται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο έφτασε, αφήνοντας τον εγκέφαλό σου να θέλει περισσότερα», δήλωσε ο Gary Wenk, διευθυντής του στα προπτυχιακά προγράμματα νευροεπιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, στο CNN.

Αναψυκτικά

Με την παραπάνω άποψη, αναφέρει το healthdigest.com, συμφωνεί και ο διαιτολόγος και διατροφολόγος Cordialis Msora-Kasago. «Όσο περισσότερα αναψυκτικά πίνετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η “ανταμοιβή” και όπως θα συνέβαινε με τα περισσότερα ευχάριστα πράγματα, αναπτύσσουμε μια συγγένεια και θέλουμε ακόμη περισσότερα από αυτά», είπε.

Και αν πίνετε τακτικά κόλα, για παράδειγμα, πιθανότατα είστε επίσης, εθισμένοι στην εγγενή καφεΐνη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το healthdigest.com. «Η καφεΐνη είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλωτικά ψυχοδιεγερτικά στον κόσμο και έχει μια εθιστική ιδιότητα», λέει στο CNN η Δρ. Marilyn Cornelis, επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

αναψυκτικό

Η ζάχαρη και η καφεΐνη σε συνδυασμό μπορεί να οδηγήσουν σε έναν διπλό εθισμό που θα μπορούσε να σας αφήσει με διάφορα συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους και χαμηλότερη συγκέντρωση, εάν καταναλώνετε αναψυκτικά τακτικά αλλά στη συνέχεια την κόψετε απότομα. Ο Wenk προσθέτει ότι το ανθρακικό κάνει, επίσης, τη σόδα εθιστική και ότι τα τεχνητά γλυκαντικά στα αναψυκτικά διαίτης μπορούν πραγματικά να επιδεινώσουν τις λιγούρες σας επειδή οι γευστικοί υποδοχείς σας μένουν να λαχταρούν μια ανταμοιβή ζάχαρης.

Η κατανάλωση αναψυκτικών, όμως, σύμφωνα με το Healthline, συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους, διάβρωση των δοντιών, ηπατική νόσο και άλλες χρόνιες παθήσεις, για να μην αναφέρουμε ότι έχουν ως επί το πλείστον μηδενική θρεπτική αξία. Για να κόψετε τη συνήθεια να πίνετε αναψυκτικά, οι ειδικοί στο Healthline προτείνουν να μειώσετε αργά πίνοντας περισσότερο νερό, επιλέγοντας υγιεινά γλυκά όπως φρούτα και μειώνοντας το άγχος.