Εάν έχετε παρατηρήσει ποτέ ένα σπυράκι αφού φάτε μια πλάκα σοκολάτας, μπορεί να υποθέσετε ότι η σοκολάτα είναι αυτή που προκάλεσε την δημιουργία του σπυριού ή αν το δέρμα σας είναι ήδη επιρρεπές στην ακμή η σοκολάτα επιδείνωσε την κατάσταση.

Ωστόσο, στο ερώτημα αν η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει είτε να επιδεινώσει την ακμή, η απάντηση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Ενώ η σοκολάτα έχει σίγουρα κατηγορηθεί για χρόνια αναφορικά με το πόσο επηρεάζει την ακμή, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η ίδια η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει ακμή, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Verywell Health. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα συστατικά της σοκολάτας δεν συνδέονται με την αύξηση των σπυριών στο δέρμα.

Σοκολάτα

Όπως αποδεικνύεται, η σοκολάτα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση του δέρματός σας. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι φυσικά γεμάτη φλαβανόλες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην εξουδετέρωση της οξειδωτικής βλάβης, εξηγεί το Byrdie. Ωστόσο, εάν η σοκολάτα σας είναι εξαιρετικά επεξεργασμένη και γεμάτη με πρόσθετα, ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού, μπορεί να αρχίσετε να εμφανίζετε σπυριά στο πρόσωπό σας. «Η ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου σας, οδηγώντας σε δερματικά προβλήματα. Αυτά τα τρόφιμα έχουν, επίσης, αποδειχθεί ότι συνδέονται άμεσα με ορισμένες δερματικές παθήσεις», δήλωσε η σεφ και διατροφολόγος Serena Poon στο Byrdie.

Σοκολάτα

Σε σύγκριση με τη μαύρη σοκολάτα, η σοκολάτα γάλακτος τείνει να περιέχει περισσότερα από αυτά τα είδη συστατικών. «Αν ο κύριος στόχος σας στην κατανάλωση σοκολάτας είναι να ενισχύσετε την υγεία σας», συνέχισε η Poon, «τότε θα πρέπει να επιλέξετε την πιο μαύρη σοκολάτα που μπορείτε να βρείτε, χωρίς πρόσθετα συστατικά». Είναι, επίσης, καλύτερο να αναζητήσετε βιολογική σοκολάτα και άλλες πιο φυσικές ποικιλίες, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν πρόσθετα και τεχνητά συστατικά που δεν είναι φιλικά προς το δέρμα.