Τόσο τα δαμάσκηνα όσο και οι χουρμάδες μπορούν να έχουν μια θέση ανάμεσα στις υγιεινές επιλογές σας, για όλες εσάς που προσέχετε ιδιαιτέρως τη διατροφή σας. Ωστόσο, γνωρίζετε ποια από τις δύο τροφές είναι πιο υγιεινή και, κατ’ επέκταση, ποια είναι καλύτερη για τον οργανισμό σας;

Δαμάσκηνα vs χουρμάδες: Ποια τα θρεπτικά συστατικά τους

Ένα μόνο δαμάσκηνο περιέχει περίπου 23 θερμίδες, συγκριτικά με έναν χουρμά που διαθέτει περίπου 20 θερμίδες. Ωστόσο, αν ψάχνετε για ένα σνακ με λίγο περισσότερες φυτικές ίνες προτιμήστε τους χουρμάδες. Από την άλλη για μια επιλογή με λίγες θερμίδες, χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες, και οι δύο επιλογές είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Χουρμάδες αποξηραμένοι

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα μεγέθη των μερίδων έχουν σημασία, ειδικά με κάθε είδους αποξηραμένα φρούτα. Η υπερβολική κατανάλωση χουρμάδων ή δαμάσκηνων μπορεί να είναι αντιπαραγωγική για τους στόχους υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με όσα αναφέρει το healthdigest.com. Η κατανάλωση πολλών αποξηραμένων φρούτων, γενικά, μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα, εάν το έντερό σας δεν είναι συνηθισμένο σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα στα αποξηραμένα δαμάσκηνα και χουρμάδες

Υπάρχει μια πληθώρα βιταμινών και μετάλλων που βρίσκονται στους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα που μπορεί να σας κάνουν να σκεφτείτε τα οφέλη για την υγεία πέρα ​​από τις θερμίδες, τη ζάχαρη και τα λίπη. Τα δαμάσκηνα περιέχουν ένα μέταλλο που ονομάζεται βόριο, το οποίο υποστηρίζει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Μία μόνο μερίδα δαμάσκηνα πληροί την ημερήσια συνιστώμενη αξία του βορίου, αναφέρει το healthdigest.com.

Δαμάσκηνα αποξηραμένα

Τα δαμάσκηνα είναι, επίσης, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συγκεκριμένα νεοχλωρογενικό οξύ και χλωρογενικό οξύ, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν από διάφορες ασθένειες. Προάγουν την υγιή γαστρεντερική λειτουργία και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση και πρόληψη της δυσκοιλιότητας λόγω της περιεκτικότητας σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες και της υψηλής περιεκτικότητας σε σορβιτόλη.

Τόσο οι χουρμάδες όσο και τα δαμάσκηνα έχουν βρεθεί ότι μειώνουν την κακή (LDL) χοληστερόλη εμποδίζοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας έτσι τον συνολικό κίνδυνο καρδιακής νόσου, αναφέρει το healthdigest.com.

Τέλος, επειδή οι χουρμάδες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από τα δαμάσκηνα και άλλα φρούτα, το μέγεθος της μερίδας είναι το κλειδί για τον ρόλο τους στην υποστήριξη μιας υγιεινής διατροφής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που πρέπει να διαχειριστούν καταστάσεις σακχάρου στο αίμα, όπως ο διαβήτης.