Σίγουρα ο τρόπος που βάφετε τα χείλη σας λέει πολλά. Μόλις βάλετε κραγιόν, απαλό ή έντονο, η όψη σας και ολόκληρη η έκφρασή σας αλλάζουν αμέσως. Γι’ αυτό πρέπει να ξέρετε όχι μόνο ποιο χρώμα σας ταιριάζει καλύτερα, αλλά και να διατηρείτε τα χείλη σας σε καλή κατάσταση.

Προστασία

Τα χείλη χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, γιατί δεν έχουν σμηγματογόνους αδένες ώστε να ενυδατώνονται με φυσικό τρόπο. Ο αέρας, το κρύο αλλά και ο ήλιος τα ξηραίνουν, με αποτέλεσμα να σκάνε και να ματώνουν. Γι’ αυτό, αν θέλετε όμορφα χείλη πρέπει:
• Μία φορά την εβδομάδα να τα απαλλάσσετε από το σκασμένο, νεκρό δέρμα, βάζοντας μια παχιά στρώση βαζελίνης και αφήνοντάς την στα χείλη 5 λεπτά, την οποία στη συνέχεια θα αφαιρείτε με ένα απαλό πανί βρεγμένο με ζεστό νερό.
• Να προστατεύετε καθημερινά τα χείλη σας με βούτυρο κακάο, όποτε δε φοράτε κραγιόν.

Τι χρώμα;
Η απόχρωση της επιδερμίδας και των μαλλιών είναι καθοριστική για την επιλογή του χρώματος κραγιόν που σας ταιριάζει. Έτσι, λοιπόν:
• Στις ξανθές με ανοιχτή επιδερμίδα πηγαίνουν το ροζ, το ροδακινί, το κοραλλί, ενώ τα έντονα χρώματα δεν κολακεύουν καθόλου.
• Οι μελαχρινές αναδεικνύονται με ένα φλογερό κόκκινο, ένα καφετί ή ένα μπορντό, ενώ δεν πρέπει ποτέ να φοράνε πορτοκαλί κραγιόν που κάνει το δέρμα τους να δείχνει πιο κίτρινο.
• Στις καστανές με ανοιχτή «σταράτη» επιδερμίδα ταιριάζουν όλες οι πορτοκαλί αποχρώσεις και όλα τα κόκκινα.
• Οι κοκκινομάλλες πρέπει να προτιμούν τα απαλά ροζ-μπεζ κραγιόν και να αποφεύγουν εκείνα που έχουν ίδιο χρώμα με τα έντονα μαλλιά τους.
• Τέλος, για τις πιο κουρασμένες επιδερμίδες και τα γκρίζα μαλλιά ιδανικά χρώματα είναι το ροδακινί, το ζεστό κοραλλί και το ροζ του τριαντάφυλλου.

Προσοχή:
• Για τα δόντια που έχουν κίτρινη απόχρωση –από φυσικού τους ή από αμέλειά σας– δεν ενδείκνυνται τα κραγιόν που έχουν ως βάση το κίτρινο χρώμα (όπως ορισμένα καφέ, κόκκινα και πορτοκαλί), αλλά και γενικά οι πολύ έντονες αποχρώσεις. Προτιμάτε ένα ανοιχτό ροδί ή ένα ροζ κραγιόν.
• Τα περλέ κραγιόν αφυδατώνουν την επιδερμίδα των χειλιών, γι’ αυτό καλό είναι να τα αποφεύγετε σε περίπτωση που τα χείλη σας σκάνε εύκολα.
• Τα λιπ γκλος δίνουν φίνες αποχρώσεις, αλλά δε μένουν πολλή ώρα στα χείλη. Μια λύση είναι να βάλετε lipgloss, να ταμπονάρετε τα χείλη με ένα χαρτομάντιλο και μετά να περάσετε μια δεύτερη στρώση.
Κάνει τη διαφορά
Το χρώμα του κραγιόν πρέπει επίσης να το επιλέγετε λαμβάνοντας υπόψη σας το υπόλοιπο μακιγιάζ σας. Αν, για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε ρουζ με βάση το πορτοκαλί, πρέπει και το κραγιόν σας να είναι σε ανάλογο τόνο. Μια πορτοκαλί-καφέ απόχρωση θα ήταν ιδανική!

Αν τα μάτια σας είναι σχεδόν ή τελείως άβαφα, θα ήταν υπερβολή να βάψετε τα χείλη σας με ένα ζωηρό, έντονο χρώμα. Αντίθετα, σ’ αυτή την περίσταση θα ταίριαζε ένα απαλό κραγιόν.

Το χρώμα που διαρκεί
Όλα τα κραγιόν διατηρούνται περισσότερο, αν πριν βάψετε τα χείλη σας τα περάσετε με λίγη πούδρα για το πρόσωπο, όχι κόμπακτ, γιατί αυτή μπορεί να τα ξηράνει υπερβολικά.

Επίσης, μπορείτε να διαλέξετε ένα ειδικό προϊόν που όχι μόνο λειτουργεί ως βάση του κραγιόν, αλλά και προστατεύει τα χείλη.

Πηγή: belife.gr