Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται από επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ, με κανέναν όμως να μην καταφέρνει να κοιμάται αυτές τις απαραίτητες ώρες και τις γυναίκες να είναι εκείνες που χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες.

Μερικοί, λοιπόν, μπορεί να εκπλαγούν που οι γυναίκες κοιμούνται ελαφρώς περισσότερο από τους άνδρες κατά μέσο όρο, με διαφορά περίπου 11 λεπτών κάθε βράδυ, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο American Sociological Review. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες, καθώς οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, σύμφωνα με τη Journal of Women’s Health.

Γυναίκα απολαμβάνει τον ύπνο της

Όταν πρόκειται για τις γυναίκες που κοιμούνται περισσότερο από τους άνδρες, δεν πρέπει να θεωρείται ένδειξη πολυτέλειας ή έλλειψης παραγωγικότητας. Σύμφωνα με το healthdigest.com, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες για να αισθάνονται πλήρως ανανεωμένες.

Οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ύπνο για διάφορους λόγους

Το Healthline επισημαίνει ότι δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν διαταραχές ύπνου και επειδή πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι για να αντισταθμίσουν τον χρόνο που περνούν προσπαθώντας να κοιμηθούν.

Γυναίκα που ξυπνάει

Οι ρόλοι των φύλων μπορούν, επίσης, να παίξουν ρόλο στη μεγαλύτερη ανάγκη των γυναικών για ύπνο. Σύμφωνα με το Business Insider, ο Βρετανός νευροεπιστήμονας ύπνου Jim Horne εξήγησε ότι οι γυναίκες χρειάζονται κατά μέσο όρο είκοσι λεπτά περισσότερο ύπνο από τους άνδρες, επειδή οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κάνουν πολλαπλές εργασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, μια γυναίκα θα χρειαστεί περισσότερο ύπνο ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών συνιστά στις γυναίκες να κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να προδιαθέσει ένα άτομο σε επιπλοκές εγκυμοσύνης, πολύωρους τοκετούς και καισαρικές τομές, αναφέρει το healthdigest.com . Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να κοιμάστε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Birth διαπίστωσε ότι η θνησιγένεια ήταν πιο συχνή μεταξύ των ατόμων που κοιμόντουσαν περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα αργά στην εγκυμοσύνη.