Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Λατινικής Αμερικής την Τρίτη για να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις, οι οποίες απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες της περιοχής.

Κάθε χρόνο χιλιάδες γυναίκες στη Λατινική Αμερική πεθαίνουν λόγω μη ασφαλών αμβλώσεων, την ώρα που η σεξουαλική βία και οι εγκυμοσύνες μεταξύ των εφήβων συνεχώς αυξάνονται στην περιοχή.

Από το Μεξικό ως το Περού περνώντας από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή και την Κολομβία διαδηλώτριες που φορούσαν το πράσινο μαντίλι που συμβολίζει τη μάχη υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση κρατούσαν πανό που έγραφαν «Νόμιμη άμβλωση τώρα» ή «δικαίωμα επιλογής».

Γυναίκες φορούν το πράσινο μαντήλι και διαδηλώνουν για το δικαίωμα στην άμβλωση
Abortion-rights demonstrators march during a Global Day of Action for access to legal, safe and free abortion in Santiago, Chile, Tuesday, Sept. 28, 2021. The lower house of Chile’s Congress has taken a step toward decriminalizing abortion in most cases, voting to craft a law barring prosecution of women who get abortions in the first 14 weeks of pregnancy. (AP Photo/Esteban Felix)

Στην πόλη του Μεξικού γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία προς το ιστορικό κέντρο υπό το βλέμμα της αστυνομίας. Οι αρχές τοποθέτησαν προστατευτικά κάγκελα σε κάποια μεγάλα κτίρια και μνημεία τα οποία στο παρελθόν έχουν βανδαλιστεί στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού έκρινε αντισυνταγματική την ποινικοποίηση της άμβλωσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αφήσει ελεύθερες τις γυναίκες που είχαν καταδικαστεί επειδή τερμάτισαν την εγκυμοσύνη τους.

Εκατοντάδες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία και σε άλλες πόλεις του Μεξικού, όπως η Βερακρούς και η Κουερναβάκα.

Κολομβία: Η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού

Στην Κολομβία, όπου η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή σοβαρών δυσμορφιών του εμβρύου, περίπου 800 γυναίκες έκαναν πορεία προς το κέντρο της Μποκγοτά.

Από το 2005 περίπου 205 γυναίκες στη χώρα αυτή έχουν καταδικαστεί επειδή έκαναν άμβλωση, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης La Mesa por la Vida y la Salud de las Mujeres.

Διαδηλώσεις γυναικών στη Λατινική Αμερική για το δικαίωμα στην άμβλωση

«Οι γυναίκες υπενθυμίζουν στα κράτη και τις κοινωνίες ότι είμαστε πολίτες με πλήρη δικαιώματα και έχουμε το δικαίωμα στην άμβλωση, στον τερματισμό της εγκυμοσύνης, το δικαίωμα να αποφασίζουμε για τα σώματά μας, για τις ζωές μας», τόνισε η Ίτα Μαρία Ντίες επικεφαλής της διαδήλωσης στη Μπογκοτά.

Χιλή: Συζητείται η αποποινικοποίηση των αμβλώσεων ως την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης

Πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Χιλή, όπου η κάτω βουλή συμφώνησε να συζητήσει νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων ως την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

«Ένα κράτος που δεν δίνει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα κράτος γυναικοκτονιών», έγραφε ένα πανό που κρατούσε μια ομάδα νεαρών γυναικών στη Λίμα του Περού.

Ένα ζήτημα το οποίο ο νέος, αριστερός πρόεδρος της χώρας Πέδρο Καστίγο, συντηρητικός σε κοινωνικά θέματα, απέρριψε στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής του εκστρατείας.

Λατινική Αμερική: Γυναίκες διαδηλώνουν για το δικαίωμα στην άμβλωση

Μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες στον κόσμο στο Ελ Σαλβαδόρ

Εκατοντάδες άνθρωποι στο Ελ Σαλβαδόρ κρατούσαν πράσινες σημαίες και έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ προς το Κογκρέσο ζητώντας να χαλαρώσει η «αυστηρή» νομοθεσία της χώρας για τις αμβλώσεις.

Κρατώντας πανό που έγραφαν «είναι δικαίωμά μας να αποφασίζουμε» και «νόμιμες αμβλώσεις, ασφαλείς και ελεύθερες», οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στους βουλευτές να χαλαρώσουν μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες παγκοσμίως για την άμβλωση.

Στο Ελ Σαλβαδόρ απαγορεύεται η άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με ποινή έως και οκτώ χρόνια κάθειρξη. Δεκαεπτά γυναίκες είναι φυλακισμένες αυτή τη στιγμή κατηγορούμενες για ανθρωποκτονία επειδή ζήτησαν ιατρική βοήθεια όταν αντιμετώπισαν προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους.

Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ έχουν ονομαστεί «μεταρρύθμιση της Μπεατρίς», προς τιμή μιας νεαρής γυναίκας η οποία το 2013 ζήτησε να υποβληθεί σε άμβλωση καθώς η ίδια έπασχε από λύκο και το έμβρυο που κυοφορούσε από ανεγκεφαλία, κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αν γεννιόταν. Τελικά οι γιατροί υπέβαλαν την Μπεατρίς σε καισαρική τομή στην 27η εβδομάδα της κύησης προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι της έκαναν άμβλωση, ωστόσο η κοπέλα αυτοκτόνησε τέσσερα χρόνια αργότερα.

«Ζητάμε να υιοθετηθούν ελάχιστα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η ζωή και η ακεραιότητα των γυναικών», τόνισε η Μορένα Ερέρα, μια γνωστή φεμινίστρια του Ελ Σαλβαδόρ. «Δεν απαιτείται συνταγματική μεταρρύθμιση, μπορεί να γίνει τώρα», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε απέκλεισε νωρίτερα αυτό τον μήνα το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τις αμβλώσεις στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνησή του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.